Domácí test DNA pro lidi odhalil, že zlatý retrívr by byl vynikajícím cyklistou

Reportér Phil Rogers, který pracuje pro americkou NBC 5, se rozhodl vyzkoušet několik domácích testů DNA. Nejenže obdržel naprosto protichůdné výsledky, ale jedna ze společností (Orig3n DNA) nedokázala ani rozpoznat rozdíl mezi DNA člověka a psa.

Podle její zprávy má fenka zlatého retrívra Bailey veškeré předpoklady k tomu, aby se věnovala boxu, cyklistice a basketbalu. Mj. totiž disponuje totiž geny spojenými se silnými svaly a srdcem. O jejím rodokmenu bohužel nebylo zjšitěno nic.

Co se týče Philova původu, jeho předkové prý přišli do USA ze severních oblastí Velké Británie. Nebo to snad bylo ze západní Evropy? Skandinávie? Kuvajtu? To závisí pouze na značce použitého kitu.

Výše zmíněná Orig3n DNA ještě neodpověděla na Philovy dotazy ohledně provedené analýzy a bez znalosti detailů bychom neměli být přehnaně kritičtí. Na každý pád se ale opět ukázalo, že k těmto testům je zapotřebí přistupovat se značnou zdrženlivostí.

Například určování původu vyžaduje rozsáhlou databázi markerů získaných od populací z celého světa. Kromě toho to ale chce i ty správné algoritmy, které vám umožní přeměnit data na smysluplné statistiky. A jelikož v této oblasti nefungují žádné regulační orgány, lze diskutovat o tom, zda všechny firmy potřebné know-how skutečně mají.

V této souvislosti je důležité mít na paměti, že DNA kity vám za určitých okolností mohou způsobit nezanedbatelné potíže. Konkrétně v případě, kdy vás nebude zajímat ani tak genealogie, jako spíš zdraví, přičemž se na základě získaných informací rozhodnete (bez předchozí konzultace s odborníkem) třeba pro razantní změnu svého jídelníčku. I zde proto jednoznačně platí: „Důvěřuj, ale prověřuj!“

Diskuze (4) Další článek: Fanoušci elektroniky, pozor! Blíží se Arduino Day 2018

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,