eClubPrague: studentský hi-tech inkubátor pro internet věcí i strojové učení

  • V pražském eClubu se vyvíjí nejen zajímavý chytrý hardware, ale také inteligentní software po vzoru Watsonu
  • Studenti mohou školní projekt nakonec přenést do úspěšného startupu
  • Co zajímavého vyvíjí aktuální týmy?

Eclub neboli „Entrepreneurs Club“ v rámci nadace ČVUT Media Lab je technologický inkubátor pro studenty technických škol, který podporuje řada velkých společností. Mezi nimi je například i Seznam.cz, Jablotron, Avast, Alza, Certicon, Altron a další, kteří přispívají na chod inkubátorů jak penězi, tak i dalšími prostředky.

Klepněte pro větší obrázek

„Zabýváme se zde big data, IoT, QA a strojovým učením, ale podporujeme i jiné startupy. Mezi nedávnými úspěšnými startupy byl Angee, který uspěl na Kickstarteru a vybral přes půl milionu dolarů.“ vysvětlil zakladatel eClubu - Jan Šedivý.

Internet věcí a vlastní hardware i software

V oblasti internetu věcí se v eClubu vyvíjí několik druhů zařízení, přičemž v kancelářích vzniká jak samotný hardware, tak i software. Jedním z takových zařízení je například jednoduchý teploměr, který se přilepí na okno a funguje zcela bez externího napájení. Obsahuje totiž malý solární článek, který nabíjí integrovaný superkondenzátor, schopný udržet teploměr v provozu i dva dny zcela bez světla.

Klepněte pro větší obrázek
Různé druhy senzorů využívají solární články a superkondenzátory pro provoz bez nákladů

Teploměr má Bluetooth, Wi-Fi i schopnost pracovat na frekvenci 868 MHz, která poskytuje větší dosah než Wi-Fi. Dalšími zařízeními je třeba akcelerometr, který lze využít pro bezpečnostní funkce třeba pro detekci otevření dveří nebo okna. Tento senzor se musí spojit s nějakým klíčovým prvkem – hubem, který je v rámci prototypu postaven na platformě Intel Edison.

Klepněte pro větší obrázek
Ukázka hubu, který je postaven na platformě Intel Edison

Většina hardwaru i softwaru se vyvíjí jako open source (webové ovládací rozhraní přes ZettaJS). Cílem je, aby oproti běžným výrobcům, kteří obvykle podporují chytrá zařízení pouze v rámci vlastního standardu, byl k dispozici i otevřený formát. Standardů je ale dnes několik a zatím není jasné, jaké budou hlavní a nakonec budou mít ten největší tržní podíl.

Další věcí, která se zde tvoří, jsou chytré zářivky, které by nevyžadovaly dodatečné kabely a drátové spojení do nějaké síťové infrastruktury. Vše tak funguje integrací přímo do zářivky, kde bude uvnitř veškerá řídící a komunikační elektronika. Pomocí bezdrátového signálu tak bude možné řídit třeba intenzitu osvětlení a tím pádem i dodatečné akce.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Každá zářivka má tak vlastní ovládací modul s 160MHz procesorem s cenou dva dolary (při malém odběru) a lze například nechat automaticky snižovat intenzitu dle okolního světla, času, výskytu lidí v místnosti, chodbách a podobně, což může vést k nižší spotřebě elektřiny. Díky tomu, že taková zářivka může částečně sloužit i jako přístupový bod, lze data použít například pro zaměření pozice mobilního telefonu ve stylu iBeaconu. Stejně lze využít například integrovaný barometr, jehož data lze porovnat s daty v mobilním telefonu (moderní telefony už mají také barometry) a z dat odhadnout, ve kterém patře člověk skutečně je.

Pokud jde o software, všechna data a spojení se přes hub posílají do cloudu, který je momentálně řešení pomocí datacentra ČVUT. Studenti pracují jak na serverové části, tak i na mobilních aplikací a webové platformě určené hlavně pro konfiguraci a nastavení práv jednotlivých osob.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Studenti tvoří všechny části platformy, včetně mobilních aplikací pro Android a iOS

„Naším cílem je adaptabilní grafické uživatelské prostředí, které ukáže vždy akci, jež bude dostupná pro daného člověka s mobilním telefonem a navíc bude vhodná pro dané místo a možné akce.“ prozradil Lukáš Hrubý. Tvůrci počítají i s budoucí implementací IFTTT.

YodaQA: chytře odpoví na otázku

Open source systém zaměřený na analýzu big data a zpracování psaného i mluveného textu v podobě otázky, nese zatím kódové označení YodaQA a funguje podobně jako chytří asistenti typu Siri nebo Google Now. Na rozpoznávání hlasu se používá dostupný systém od Googlu. Oproti konkurenčním řešením je to dle informací jediný systém, který má otevřené funkční demo, kde si můžete fungování vyzkoušet.

Klepněte pro větší obrázek
YodaQA chce být českým Watsonem s možností specializace na různé druhy informací

„Děláme analýzu otázek pomocí state-of-art metod a máme vlastní databáze znalostí vyextrahovaných z wikipedie a dalších zdrojů.“ upřesnil jeden z tvůrců Petr Baudiš, který systém vyvíjí přibližně rok. Systém se programuje hlavně pro použití v kombinací s různými daty pro různé firmy, podobně jako se dnes snaží prodávat IBM vlastního Watsona. Stejně jako si Watson dokáže poradit se zdravotnickými, ale třeba i technickými nebo kuchařskými informace. Je to zkrátka univerzální inteligence, která se vycvičí na dané databázi znalostí a informací a dokáže najít „řešení“ respektive odpověď na danou otázkou.

Tento systém inteligentních asistentů by fungoval skvěle i ve spojení se zmíněným internetem věcí, kdy bude vše o kontextu, díky kterému virtuální asistent pochopí přesně a bez chyby, co přesně jste mysleli například příkazem pro zhasnutí světla v místnosti. Vzhledem k vašemu umístění totiž pochopí, že myslíte světla místnosti, ve které se nacházíte. V plánu je i podpora českého jazyka.

Když stroje čtou internet jako lidé

O získávání informací a klíčových slov na webových stránkách se už spoustu let snaží Google, který je v této disciplíně nejlepší. Jeden z týmů se snaží vytahovat informace z webových stránek nikoli pouze formou html kódu, ale také podle toho, jak obsah vypadá – jakou má text barvu, že se nachází pod obrázkem a podobně, stejně jako to dělá člověk.

Klepněte pro větší obrázek
Hluboké neuronové sítě čtou zdrojový kód stránky, ale zajímají se i o vlastnosti textu a obrázků podobně jako člověk

K tomu se používají hluboké neuronové sítě s využitím grafických karet Nvidia Tesla K20 s 5 GB paměti, přičemž se kóduje do jedné neuronové sítě jak text, tak i obrázek. Je to důležité, protože dochází ke kombinaci právě obou těchto informací. Takto zpracované informace by bylo možné použít pro zmíněný systém odpovídání na otázky YodaQA.

Nová vlna projektů na léto

Stejně jako minulý rok i tentokrát se uskuteční Summer Camp 2016, do kterého se mohou přihlásit studenti technických univerzit s různými projekty a startupy. Vybrané projekty pak mohou získat ještě mnohem delší podporu v rozvoji.

Klepněte pro větší obrázek

Vývojáři už se také chystají na implementaci řady systémů pro internet věcí, třeba i s novým českým routerem Turris Omnia, který by měl být dostupný během jara. V laboratořích už vývojáři využívali i starší model Turris, takže lze očekávat, že se dočkáme i zajímavých kompatibilních open source řešení z oblasti internetu věcí.

Váš názor Další článek: AT&T a Intel oznámily, že začnou testovat drony, které místo Wi-Fi používají LTE

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,