Software | Elektromobily | Ford

Elektromobily jsou počítače. Platí to i pro bugy, smůlu si teď vybral Ford Mustang Mach-E

Moderní automobily jsou „počítače na kolech“, a tak stále častěji slyšíme o přidávání nových funkcí pomocí aktualizace softwaru. Stejně jako u počítačů však přichází i chyby...

Ford řeší potíže týkající se nových elektromobilů Mustang Mach-E. V chladnějším počasí začali někteří majitelé hlásit problémy s nízkým napětím baterie, které vyústí v nemožnost vozidlo spustit, i když jsou hlavní akumulátory plně nabité.

Software odstavuje Mustangy

Když dojde k poklesu napětí v baterii, aplikace FordPass tvrdí, že vozidlo je v režimu „hlubokého spánku“. Baterii přitom nelze nabít z externího zdroje, neboť je umístěna pod přední kapotou, ale ta je zajištěna elektrickou západkou, kterou při nízkém napětí nelze otevřít.

O potížích informuje The Verge s tím, že opravu je nutné řešit přes dealera. Týkají se neznámého počtu aut vyrobených před 3. únorem 2021 (patrně desítky kusů). Problém je s 12V baterií, která slouží k napájení systémů vozidla, takže když se vybije, není možné automobil nastartovat. Tak jako v jiných elektromobilech si olověný akumulátor „usrkává“ energii z mnohonásobně větších trakčních baterií, procesy řídí software a právě v něm je chyba.

Jedině v servisu

K medializaci sice došlo až minulý týden, ale nejde o úplnou novinku. Již počátkem února nahlásil Ford Národní správě bezpečnosti silničního provozu (NHTSA) problém spočívající ve vybití 12V baterie během nabíjení z elektrické sítě.

Automobilka ve zprávě výslovně uvádí, že je to způsobeno chybnými parametry v řídicím modulu hnacího ústrojí (Powertrain control module; PCM). Oprava spočívá v nabití 12V baterie a nahrání nejnovější verze softwaru. Ford nabízí klientům asistenční službu, která jejich nefunkční eSUV na servisní zásah odveze.

Diskuze (29) Další článek: Asi jste si toho ani nevšimli: o víkendu proletěl mezi Zemí a Měsícem dvacetimetrový asteroid

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,