Elon Musk má obavy z kolapsu civilizace. Ten podle něj může nastat už během třiceti let

Pokud jde o budoucnost naší civilizace, Elon Musk rozhodně není optimistou. Kromě nedostatečné regulace v oblasti umělé inteligence ho trápí například i stárnutí obyvatelstva a snižující se porodnost.

V roce 2017 Musk na Twitteru reagoval na jistý článek zveřejněný magazínem New Scientist. Tehdy napsal, že světová populace se stále rychleji blíží ke kolapsu, ale jen málokdo si toho všímá, nebo si kvůli tomu dělá starosti.

Nyní se k této problematice vrátil pod tweetem varujícím před globálním přelidněním. Ve své odpovědi argumentuje ve prospěch názoru, že bychom se měli obávat spíše opaku.

„Skutečným problémem bude do roku 2050 stárnutí a pokles světové civilizace, nikoliv přelidnění,“ uvedl mj. zakladatel Tesly a SpaceX.

Později přidal ještě tvrzení, že „demografie stratifikovaná podle věku bude vypadat jako pyramida obrácená vzhůru nohama, s mnoha starými lidmi a méně mladými.“

Tyto myšlenky samozřejmě nejsou všeobecně akceptovány. Podle zprávy OSN World Population Prospects 2019 by na Zemi v roce 2050 mohlo žít až 9,7 miliard osob. Experti OSN ovšem dospěli i k závěru, že tempo růstu světové populace se zpomaluje a navíc dochází k jejímu „bezprecedentnímu stárnutí“.

Foto: 19:16, 21 апреля 2015, CC BY-SA 3.0 nl

Diskuze (33) Další článek: Nový minipočítač Raspberry Pi 4 zvládne díky lepšímu procesoru dva monitory i 4K video

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,