Elon Musk má v plánu do budoucna postavit elektrický tryskáč

Ať už se jedná o elektromobily nebo Hyperloop, ve všech případech hraje hlavní roli elektřina, která je podle Elona Muska jedinou správnou cestou do budoucna. Zatímco ale Tesla Motors masivně spoléhá na elektřinu, společnost SpaceX využívá pro rakety zacílené do vesmíru klasické spalování kapalného paliva (RP-1, LOX).

Použití elektrické energie a baterie u letadel a podobných strojů je poměrně efektivní v případě lehkých konstrukcí, ale použíti elektřiny jako hlavního zdroje energie pro tryskáč, který by navíc dokázal vertikálně vzlétnout a přistát, se zdá být zatím téměř nemožné.

Klepněte pro větší obrázek
Nosná raketa Falcon 9 od SpaceX

Na takové „nemožné“ úkoly je ale Elon Musk specialista a v rozhovoru při vyhlašování vítězů o nejlepší konstrukci Hyperloopu prozradil, že má v plánu vytvořit elektrický tryskáč. Byť se zatím jedná o myšlenku, kterou nelze očekávat realizovanou v nejbližších letech, je asi jen otázkou času, než se stane skutečností.

Hlavní překážkou je hmotnost a kapacita baterií a následná efektivita udržení ve vzduchu. Tyto problémy by ale měl vyřešit pokrok, už dnes jsou v laboratořích různě pokročilé technologie baterií, které jsou extrémně lehké, což by mohlo být ideální pro použití v elektrickém tryskáči vytvořeného z nových typů lehkých a pevných slitin.

Elon Musk by chtěl tento elektrický tryskáč s nadzvukovou rychlostí (nad 1 225 km/h), což je sice další komplikace, ale při letu ve vysoké výšce by to mělo být poměrně dobře realizovatelné.

Diskuze (35) Další článek: Microsoft na Azure vůbec nevydělává, snaží se o rychlý růst

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,