Elon Musk opět rozohnil komisi pro cenné papíry. Ta se obrátila na soud

Elon Musk opět rozohnil americkou komisi pro kontrolu cenných papírů SEC. Jak? Na svém twitterovém účtu sdílel prohlášení obchodní povahy – odhad vozů, které letos Tesla vyrobí.

Co je na tom nepatřičného? V rámci loňské dohody Tesly a SEC může Musk sdílet podobná prohlášení na svém soukromém Twitteru až po schválení širšího vedení, neboť díky počtu jeho followerů mohou taková sdělení ovlivňovat akciový trh.

K tomu ostatně došlo už loni v létě, když Musk neopatrně napsal, že by mohl vykoupit všechny akcie na burze. Některé akcionáře následný vývoj na trzích poškodil, obrátili se na SEC a ten jim dal za pravdu.

Klepněte pro větší obrázek
Komisi vadí věta s odhadem výroby v roce 2019, přičemž údaj byl prý i nepřesný

Musk i Tesla dostali obrovskou pokutu a Musk musel zároveň opustit post předsedy. Tesla zároveň přislíbila, že všechny Muskovy tweety týkající se byznysu bude schvalovat.

SEC došla trpělivost a obrátila se na soud

To se však nyní nejspíše nestalo, komisi došla trpělivost a obrátila se na newyorský soud s tím, že Elon Musk pohrdá jejím rozhodnutím.

Tweetování není jediný přešlap amerického technologického vizionáře. Kvůli loňskému internetovému videopořadu, kde si dopřával tvrdý alkohol a jointa (který mu byl ovšem nabídnut a ke všemu ve státě, kde je to legální), si vysloužil hloubkovou kontrolu bezpečnosti práce ve společnosti SpaceX ze strany NASA.

NASA má nad SpaceX obrovskou kontrolu, díky dlouhodobému kontraktu na dopravu zásob na ISS a v budoucnu i lidské posádky totiž SpaceX štědře financuje – je to ostatně v jejím zájmu.

Na stranu druhou si může stanovit velmi přísné podmínky, takže na sklonku roku rozhodla, že zkontroluje, jak ve SpaceX pracují tamní inženýři a zdali se náhodou při vývoji klíčové kosmické lodi Dragon Crew neline open-spacem odér marihuany.

Diskuze (32) Další článek: Většina rozšíření pro Chrome nemá pravidla soukromí. Můžou nakládat s daty, jak chtějí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,