Bezpečnost | Malware

Europol rozbil síť malwaru GozNym, který ukradl přes 100 milionů dolarů

Europolu a americkému ministerstvu spravedlnosti se podařilo ve spolupráci s orgány dalších šesti zemí kompletně rozbít síť kyberzločinců, která stála za malwarem GozNym. Ten ukradl v minulých letech z bankovních účtů lidí a podniků po celém světě přes 100 milionů dolarů (2,3 miliardy korun).

Europol to oznámil na tiskové konferenci v nizozemském Haagu, kde má své sídlo. Za malwarem podle něj stála organizovaná skupina 11 lidí, kdy pět jich bylo zatčeno v Moldávii, Bulharsku, Ukrajině, Rusku a Gruzii. Dalších pět - všichni ruské národnosti - uniká a je na ně vydán zatykač FBI.

Všichni muži jsou obviněni z konspirace na účelem bankovního podvodu a z pokusu o legalizaci výnosů z trestné činnosti. Jedenáctý člen skupiny, Krasimir Nikolov, se již nachází v USA ve vězení, byl zatčen v roce 2016 a letos v dubnu se u soudu ke svému činu přiznal. 

I díky němu vyšetřovatelé zjistili, že v čele skupiny stál Gruzínec a samotný kód malwaru vytvořil člověk z Ruska. Zbylí členové se podíleli především na šíření škodlivého softwaru. Skupina komunikovala přes ruská diskuzní fóra.

Přes 40 tisíc poškozených subjektů

GozNym je mocný bankovní malware, který se objevil v roce 2016 především v USA, Kanadě, Německu a Polsku. Vycházel ze dvou starších malwarů - Nymaim a Gozi, a šířil se pomocí phisingových emailů, které byly rozesílány bankám a různým společnostem. Celkem útočníci vyslali do světa stovky tisíc těchto škodlivých emailů. 

Jamile se GozNym podařilo počítač infikovat, kradl přihlašovací údaje do bankovnictví. Stránky a domény, na kterých se vyskytoval, byly podle policie vysoce sofistikované. Antiviry si ho často nevšimly, jelikož používal pokročilé šifrování. 

Kdo přesně skončil mezi poškozenými, Europol neuvedl. Americké ministerstvo spravedlnosti nicméně prozradilo, že mezi nimi bylo minimálně 11 amerických podniků, včetně jedné církevní organizace, dvou právních kanceláří a jednoho kasina. Celkem šlo o více než 40 tisíc osob, které dohromady měly přijít o více než dvě miliardy korun. 

Váš názor Další článek: DARPA vyvíjí umělou inteligenci pro vzdušné souboje

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,