Evropa nechce být závislá Googlu a spol. Systém DNS4EU postaví Češi

Evropská komise na začátku roku rozhodla, že uvolní 80 milionů eur na podporu několik projektů pro internetovou soběstačnost. Většina půjde na infrastrukturu pro vzájemné propojení evropských cloudů, za 16 milionů se pak vytvoří DNS resolver schopný obsluhovat sto milionů uživatelů.

Systém DNS4EU, který bude sloužit coby alternativa pro oblíbení DNS servery Googlu (8.8.8.8) nebo Cloudflaru (1.1.1.1) vybuduje konsorcium 13 členů vedené brněnskou společností Whalebone.

Whalebone už dnes chrání sítě a poskytuje jiné bezpečnostní služby pro regionální poskytovatele internetu, veřejnou správu, ale také velké operátory. Spoléhá se na něj například české O2, rakouské A1 či slovinský Telekom.

V konsorciu mají zastoupení i další tuzemské organizace: ČVUT, CZ.NIC a CESNET. Dále jsou jeho členy národní úřady pro kyberbezpečnost z Polska, Itálie, Maďarska, Rumunska, Portugalska a Bulharska, německá společnost deSec, finská F-Secure a belgická právní firmy Time.lex.

Systém pro překlad doménových jmen jako Zive.cz na IP adresy bude pro občany i organizace zdarma, ale Whalebone mluví také o placených službách se zvýšeným zabezpečením. Bližší informace bychom se měli dozvědět na tiskové konferenci 10. ledna.

Evropská komise kromě nezávislosti na převážně amerických službách chce DNS4EU i kvůli tomu, že novým systém má odpovídat unijním zásadám a nařízením týkajících se nakládání s daty a ochranou soukromí, které jsou zde přísnější než v USA. Díky DNS4EU ale dostane i moc blokovat v téměř celé Evropě závadné weby šířících nelegální obsah, malware či jiné stránky, které se úřadům zrovna nebudou hodit.

Diskuze (98) Další článek: Intel zrušil grafickou divizi. S budoucími samostatnými GPU ale pořád počítá

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,