Evropa se skutečně dočká otevřené datové revoluce

Evropský parlament finálně schválil aktualizaci evropské směrnice, která zpřístupní státní data v otevřených formátech. V plánu je i investice 100 milionů eur na výzkum a vývoj.

Otevřená data v rámci celé Evropské unie se skutečně stanou realitou. Evropský parlament před pár dny finálně odsouhlasil aktualizaci evropské směrnice, podle které budou muset všechny členské státy EU do svých zákonů zanést pravidla pro transparentní přístup k veřejným informacím. Do roku 2015 by se změny měly projevit ve všech státech včetně Česka.

„Je to dobrý den pro transparentnost veřejné správy, dobrý den pro webové inovátory a dobrý den pro naši ekonomiku,“ komentuje na svém blogu schválení změn eurokomisařka pro digitální agendu Neelie Kroes. Podle propočtů evropské komise mohou změny posílit ekonomiku až o 40 miliard dolarů.

Europoslanci a odborníci se ale v prvé řadě shodují na tom, že takzvaná open data mohou především zásadně proměnit státní správu a transparentnost ve vládnutí. Jednotlivé evropské úřady totiž budou muset zveřejnit všechna data, která produkují, sbírají nebo za ně platí, a to ve strojově čitelném a standardizovaném formátu, zdarma či za symbolický poplatek. Zveřejňována nemají být pouze soukromá data a veškeré výjimky musí být jasně stanoveny, stejně jako procesní pravidla.

Obří prostor pro podnikatele či vývojáře

V praxi tak bude mít v podstatě kdokoliv přístup k informacím, které spravuje stát. „Softwarová společnost může vyvinout aplikaci nabízející data o veřejné dopravě v reálném čase, mapové služby, databázi plánů budování infrastruktury v daném regionu a podobně. A to pouze díky přístupu k existujícím veřejným datům,“ nastiňuje v prohlášení Ivailo Kalfin z Evropského parlamentu.

Klepněte pro větší obrázek
Tady máte data a čiňte se. Ivailo Kalfin z Evropského parlamentu. Zdroj: EU

V Česku se toto bude moci aplikovat například na často diskutovaný problém s daty z jízdních řádů, které jsou sice formálně veřejně dostupné, avšak pouze v nečitelné struktuře a nevhodném formátu. Ze správy těchto dat těží společnost Chaps, která pak čitelné informace prodává firmě Mafra provozující službu jízdnířády.cz. Podobných příkladů je u nás více. Více v našem dřívějším článku.

Kromě úřadů svá data otevřou také muzea, galerie a další kulturní instituce spravované státem. Díky tomu budou moci vzniknout například aplikace pro vzdělávání, turisty a podobně. Evropa tak v tomto naváže na projekt Europeana, který už v digitální podobě přináší kolem 25 milionů záznamů. Digitalizovány mají být i knihy.

Přístup k datům může kromě transparentnosti představovat také obrovskou šanci pro podnikatele, jež mohou na napojených službách vytvořit aplikace, produkty a služby.

Europarlament aktuálně pracuje na přesném znění nové podoby směrnice a bude jasně formulovat datové sety, maximální ceny za případné příplatky a rovněž veškeré formáty a způsoby, jakými bude možné se k veřejným informacím připojit.

Evropská komise zároveň plánuje v příštím roce spustit web pro open data, kde budou dostupné všechny informace. Počítá se rovněž s investici 100 milionů do výzkumu a vývoje nových technologií, jenž budou moci velké množství dat zpracovávat a obsluhovat.

Diskuze (5) Další článek: Microsoft uvedl Office pro iPhone, hýčká ale jen uživatele Office 365

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,