Evropská vlna zdražování Amazon Prime. Ve Francii cena stoupne dokonce o 43 %

Amazon zdražuje balík služeb Prime. Pořídili jste si placené členství, abyste mohli nakoupit zlevněné zboží, sledovat filmy, číst knihy apod.? Amazon.de Prime jde s cenou nahoru o jedno euro u měsíčního předplatného, tedy místo 7,99 eura vyjde na 8,99 eura. Německý Amazon je pro Česko klíčový, přes něj službu užíváme.

Roční předplatné z dnešních 69 eur podraží na 89,9 eura. Při této ceně vás jeden měsíc vyjde na 7,5 eura. Cena předplatného se vám zvedne od příští platby, případně od 15. září. Firma zdražení vysvětluje vysokou inflací a všeobecným zdražením. Pokud se zdražením nesouhlasíte, své předplatné můžete zrušit do 30 dnů od doručení informačního e‑mailu.

Výše zdražení se různí stát od státu. Jak uvádí The Verge, ve Spojeném království se cena ročního předplatného Amazon Prime zvedne o 20 % (na 95 liber), ve Španělsku a Itálii o 39 % (na 49,9 eura) a ve Francii dokonce o 43 % (na 69,9 eura). V případě výše zmíněného Německa se bavíme o třicetiprocentním nárůstu ceny při roční platbě.

Poměrově tak německé předplatné zdražuje méně než v mnohých jiných zemích, v absolutních hodnotách ale patří k nejdražším v Evropě. Předhání ho pouze britská verze, která v přepočtu stojí zhruba 112 eur. Ve Spojeném království, kde lidé od jara ruší předplatná multimediálních služeb, Amazon zdražil poprvé od roku 2014. Evropské vlně zdražování předcházelo navýšení ceny služby v USA. Tam se cena celoročního předplatného ze 119 posunula na 139 dolarů.

Amazon po sedmi letech ve ztrátě

Koronakrize, války a jiné faktory dělají na čele vrásky lidem i firmám. Amazon roky rostl jako z vody, v letošním prvním čtvrtletí se ale ocitl ve ztrátě poprvé od roku 2015. Zdražení Primu bylo zřejmě nevyhnutelné. O důvodech vedoucích ke ztrátě se detailně rozepsala Markéta Mikešová.

Zdroje: e-mail od Amazonu | The Verge

Váš názor Další článek: Dokonáno. Apple se v nových MacBoocích definitivně zbavil Intelu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,