Facebook chystá vlastní kryptoměnu GlobalCoin. Spustit se má příští rok

  • Facebook už příští rok spustí vlastní kryptoměnu
  • Současné interní označení je „GlobalCoin“
  • Facebook tím postaví vlastní digitální platební systém napříč jeho aplikacemi

Už začátkem roku se objevily informace, že Facebook chystá vlastní kryptoměnu, kterou nasadí napříč svými aplikacemi. Tento směr je poměrně očekávaný, protože konkurence už se v platebních systémech značně angažuje a vzhledem k velikosti Facebooku by to byla promarněná šance, která se nemusí opakovat.

Facebook má v současnosti jedinečnou šanci na to, postavit konkurenci všem platebním systémům a to díky pokročilému technologickému zázemí, nové technologii blockchainu a také díky obrovským množství uživatelů, kteří používají jeho produkty a služby.

Úspěch v Číně a dalších zemích

Velká proměna ve světě digitálních plateb probíhá už poměrně dlouhou dobu, ale stále nebyla příliš viditelná. PayPal, u jehož zrodu stál i samotný Elon Musk, už existuje od roku 1998, ale nedostal se příliš daleko, protože ho používá jen 277 milionů uživatelů.

Oproti tomu čínská verze v podobě Alipay založená v roce 2004, už se pyšní bází s 870 miliony uživatelů a lze říci, že v Číně je naprostým standardem pro platby. V Číně takřka všichni používají mobilní telefony a Alipay nebo WeChat Pay (podobné počty uživatelů) pro placení všeho možné a stejně tak i jako terminály, kdy si každý sebemenší obchodník může začít na ulici prodávat své zboží či služby a stačí mu k tomu mobilní telefon.

Nástup blockchainové technologie a bitcoinu v roce 2009 zcela rozvrátil to, jak přemýšlíme o formě, jak ukládáme a přenášíme finanční prostředky. Už nemusí jít o společnost či startup, ale o decentralizovanou nikým neřízenou „nehacknutelnou“ síť.

Zatímco bitcoin je decentralizovaný veřejný blockchain s danými pravidly, Facebook chystá kryptoměnu, která se bude řídit jeho pravidly a půjde tak o soukromý blockchain, který poslouží jako důležitý bezpečnostní základ, díky kterému lze snadno a rychle vytvořit efektivní digitální platební systém i úložiště peněžních prostředků.

GlobalCoin a rok 2020

Dle informací BBC Facebook nazývá vlastní kryptoměnu interně jako „GlobalCoin“ a její spuštění v nejméně desítce zemí po celém světě chystá v prvním čtvrtletí roku 2020. Samotné testování kryptoměny by už mělo začít ke konci tohoto roku.

Facebook ale zatím neprozradil žádné bližší detaily, což by se mělo změnit přibližně v polovině tohoto roku, možná i na speciální konferenci. Lze tak předpokládat několik scénářů, kterými se Facebook vydá, aby dosáhl úspěchu v sílící konkurenci.

Rozhodně nelze čekat, že půjde o klasickou kryptoměnu, která bude mít proměnný kurz jako bitcoin a další. GlobalCoin od Facebooku by totiž měl mít hodnotu pevně svázanou s dolarem či jinou měnou, podobně jako je to například u Tetheru (USDT) a podobných kryptoměn.

Jak už jsme zmínili, pro Facebook je důležitá technologie blockchainu, nikoli otevřenost a neovlivnitelnost jako u bitcoinu a dalších kryptoměn.

Propojení s bankami i e-shopy

Facebook už začal spolupracovat s několika firmami se specializací na peněžní převody jako je Western Union a dalšími, které jsou pro něj důležitým partnery. Umožní totiž to, aby si uživatelé mohli do své virtuální peněženky na Facebooku uložit peníze klasickou bankovní cestou a zase si je v případě potřeby vybrat. Cílem ale pochopitelně je, aby všichni měli pouze GlobalCoin a nepotřebovali měnit zpátky na dolar, euro či jinou národní měnu.

Facebooku by k tomu měla pomoci integraci s e-shopy, které budou podporovat jeho platební bránu. Uživatelé Facebooku kteří budou mít peníze v GlobalCoinu, tak budou moci pomocí něho snadno a jednoduše platit za zboží a služby.

Facebook má s integrací do webových stránek a e-shopů bohaté zkušenosti a pokročilé technologické zázemí, bude tak otázka, jak rychle se budou chtít e-shopy napojovat.

Je ale nutné připomenout, že oproti jiným startupům má Facebooku zásadní výhodu - jedná se o největší sociální síť na světě, na které jsou zkrátka „všichni“. A když se k tomu přičtou i čísla z Instagramu, Messengeru nebo WhatsAppu, jde o více než 2,7 miliardy lidí, kteří alespoň jednou za měsíc použijí zmíněné služby a produkty Facebooku.

Když to porovnáme například s kryptoměnami, ty v současné době v nějaké formě používá kolem 30 milionů lidí. A to je opravdu velký rozdíl.

Boj o digitální platební budoucnost

Facebook není jediný, kdo nastupuje na rychle jedoucí vlak, který přináší velké technologické i ekonomické změny v oblasti digitálních plateb a uložení peněz.

Vlastní platební systém už má Google (Pay), Amazon (Pay) a Apple kromě platebního systému Pay spustil dokonce i vlastní kreditní kartu Apple Card navázanou na reálnou banku a s mnoha výhodami.

Je jasné, že přichází doma útlumu pro klasické banky a technologické firmy se pouští do další oblasti, které se nevyhna velká revoluce a masivní inovace globálního charakteru.  

Obrovská uživatelská základna Facebooku je nebezpečím pro veškeré konkurenty, včetně bitcoinu a dalších kryptoměn. Na druhou stranu s tím Facebooku přichází v době, která je asi nejhorší v jeho historii. Důvěra lidí ve Facebook je na nejnižší úrovni právě kvůli problémů s ochranou soukromí, respektive uživatelských dat.

A na co jsou lidé velmi hákliví jsou právě jejich peníze. Bude tak zajímavé sledovat, jak k tomu budou uživatelé Facebooku přistupovat a zda kvůli zmíněným aférám nebudou ke GlobalCoinu spíš skeptičtí a nedůvěřiví. Vzhledem k jejich počtu na platformě se ale určitě najdou minimálně desítky či stovky milionů uživatelů, kteří GlobalCoin začnou velmi rychle používat, posílat si ho mezi známými, kamarády a platit s ním ve velkých e-shopech. 

Byl by to pro Facebook skvělý start a pokud dobře podchytí marketing a udělá z toho „cool“ věc, má z poloviny vyhráno a jeho tržní podíl může být do budoucna neporazitelný,

Diskuze (44) Další článek: MSI nás zavalilo novými notebooky. Připravilo nové řady pro práci a vylepšilo herní stroje

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,