Facebook je na burze. Má hodnotu přes 110 miliard dolarů

Facebook je vůbec nejúspěšnější IPO technologické firmy na světě. Firma má hodnotu přes 110 miliard dolarů, vydělala 18 miliard a u hodně lidí udělala boháče.

Facebook na newyorskou burzu NASDAQ vstoupil úspěšně, závěr obchodování je ale označován spíše za zklamání. Akcie největší sociální sítě světa se začaly obchodovat na hodnotě 38 dolarů za kus, což firmu hned při IPO ocenilo na 104 miliard dolarů a do firemní kasy přitekl zisk 18,4 miliard dolarů. Zájem nakupujících v průběhu pátečního obchodování cenu cenných papírů posunul směrem na horu až o 10 procent na hranici blížící se 42 dolarům. Tržní kapitalizace Zuckerbergovy korporace tak překročila metu 110 miliard dolarů.

Hodnota na konci obchodování se nakonec usadila na původní upisovací hodnotě 38 dolarů. Hodnota v extended hours už je ale 0,3 procenta pod touto hodnotou. Cenné papíry mohly být v mínusu už v průběhu dne, hodnotu ale zachraňovali samotní upisovatelé. Někteří analytici a investoři mluví o zklamání.

Facebook se stal vůbec nejúspěšnější primární emisí akcií v technologickém sektoru. Firmě se podařilo překonat veleúspěšné IPO Googlu z roku 2004, ve kterém byl internetový gigant oceněn na 23 miliard dolarů a při prodeji akcií získal 1,67 miliardy dolarů. Zároveň se jedná o jednu z největší emisí akcií vůbec.

Klepněte pro větší obrázek
Hodnota Facebooku je větší než zavedené značky jako Dell, HP nebo Amazon.

Během dne zároveň klesla hodnota akcií dalších internetových firem. Například LinkedIn odepsal kolem 5 procent a Zynga dokonce 13 procent.

Během prvních 20 minut se zobchodovalo přes 200 milionů akcií a z velké řady původních akcionářů firmy se během několika minut stali milionáři. Zakladatel a výkonný šéf Facebooku Mark Zuckerberg během 30 sekund zbohatl o 2 miliardy dolarů a hodnota jeho jmění narostla na 21 miliard. Díky tomu se řadí mezi 30 nejbohatších lidí na světě. Mezi „zbohatlíky“ je například také zpěvák skupiny Bono Vox, který díky prodeji akcií vydělal více než za celou svou hudební kariéru.

Největším podílníkem firmy je stále Zuckerberg, kterému i přes prodej části akcií získaly cenné papíry v hodnotě zhruba 19 miliard dolarů. Díky svému postavení může firmu nadále ovládat.

Klepněte pro větší obrázek
Facebook je největší primátní emisí akcií v oblasti technologických firem.

O tom, jak se budou akcie Facebooku budou v budoucnu hýbat, se analytici, odborníci a investoři přou. Klíčové pro firmu bude především vyřešit sféru chytrých mobilních zařízení. Počet mobilních uživatelů Facebooku už narostl na necelých 500 milionů, což je zhruba polovina všech uživatelů. Zuckerbergův tým z této masy ale stále neumí generovat příjmy. Mobilní aplikace Facebooku jsou navíc často kritizovány kvůli složitosti a pomalosti.

Firma tuto slabinu aktivně řeší. Snaží se získávat především talenty, kteří dokážou mobilní aplikace programovat a navrhovat. Kromě koupě Instagramu Zuckerberg investoval do malých společností Glancee, Tagtile a nově také Lightbox. Kromě Instagramu jde především o akvizice za účelem získání lidského kapitálu.

Klepněte pro větší obrázek
Původní investoři a zaměstnanci si dnes přišli na pěkné peníze.

Facebook řeší mimo jiné problém, že na mobilních zařízeních není možné zobrazit takové množství reklam, jako na displeji klasického počítače. Klasické formy reklamy na těchto zařízeních navíc nemají takový efekt.

Facebook by se během několika následujících let chtěl stát nedílnou součástí celého webu, což už se mu do jisté míře díky „lajkování“ nebo třeba implementování komentářů daří i v současnosti. V kalifornském Menlo Parku se navíc buduje App Center, což bude koncept podobný AppStore od Applu, ovšem s tím rozdílem, že tento obchod bude postavený přímo nad Facebookem. Společnost by tak kromě reklamy, která tvoří majoritní část příjmů, mohla získat další silný příjmový kanál založený na procentech z prodeje a mikrotransakcích.

Klepněte pro větší obrázek
Z hodně zaměstnanců Facebooku se stali bohatí lidé. Po Menlo Parku v Kalifornii, kde Facebook sídlí, už proto putují letáky, které se snaží lidi nabádat, aby se stále plně soustředili na svojí práci.

Firma zároveň investovala do své stabilizace v oblasti byrokracie a soudních tahanic. Od Microsoftu a IBM koupila patenty za stovky milionů dolarů. V den vstupu na burzu ale firma musí čelit žalobě od uživatelů, kterým se nelíbí agresivní sledování Facebooku. Požadují odškodné ve výši 15 miliard dolarů.

Facebook v posledním čtvrtletí zaznamenal mírný pokles zisků, což je spojeno především s vyššími náklady, například na posilování datových center nebo nové zaměstnance. Firma v roce 2011 vygenerovala příjmy ve výši 3,7 miliard dolarů se ziskem jedné miliardy. Letos se počítá s navýšením těchto čísel.

 

Diskuze (26) Další článek: Zprávy Živě: Steve Jobs bude mít možná oskarový film

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,