Facebook posiluje vliv v Instagramu. Na post ředitele dosadil svého člověka

Facebook představil nového šéfa Instagramu, který ve vedoucí funkci nahradí zakladatele této služby. K prvním úkolům Adama Mosseriho bude patřit najmutí nového manažerského týmu a obsazení pozic hlavního inženýra, šéfa produktu a vedoucího provozu.

Původní generální ředitel Keven Systrom odstoupil minulý týden společně se spoluzakladatelem a technickým poradcem Mikem Kriegerem kvůli obavám ze závislosti na větší firmě a neshodám se šéfem Facebooku. Spolu v roce 2010 založili aplikaci pro sdílení fotografií, která se stala velkým hitem a přilákala desítky milionů uživatelů. V roce 2012 ji prodali Facebooku za miliardu dolarů.

Klepněte pro větší obrázek
Nový šéf Instagramu Adam Mosseri a odcházející spoluzakladatelé Kevin Systrom a Mike Krieger

Rozhodnutím opustit své dítko tak ale možná poněkud paradoxně přispěli k posílení pozice Facebooku, neboť Adam začal svou kariéru jako designér, kdy vedl své designové poradenství, a v roce 2008 se přidal designovému týmu Facebooku.

Mosseriho kariéra poté pokračovala v produktovém managementu, kde pracoval na designu mobilní platformy sociální sítě. Později se věnoval zobrazování příspěvků a nakonec zakotvil jako viceprezident produktu v Instagramu.

S podporou Facebooku Instagram nadále rostl a přidával nové funkce, jako jsou videa, mizející příspěvky (příběhy) a letos platforma IGTV, jejíž ambicí je konkurovat YouTube. Podle posledních čísel má aplikace Instagram více než miliardu aktivních uživatelů měsíčně.

Ačkoli odchody zakladatelů po prodeji firmy nejsou v internetovém byznysu výjimečné, je poměrně pozoruhodné, že Systrom a Krieger zůstali dlouhých šest let poté, co Facebook získal jejich společnost.

Co budou nyní Keven Systrom a Mike Krieger dělat, je v tuto chvíli nejasné. Sami se vyjádřili poměrně neurčitě: „Plánujeme, že si vezmeme nějaký čas, abychom znovu prozkoumali naši kreativitu.... Budování nových věcí vyžaduje, abychom se vrátili zpět, pochopili, co nás inspiruje a odpovídá tomu, co svět potřebuje – to je to, co hodláme udělat.“

Váš názor Další článek: Vyhubení moskytů přenášejících malárií klaplo. Zatím jen v laboratoři

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,