Facebook rapidně zvýšil příjem i zisk. Na uživateli průměrně vydělá 54 Kč měsíčně

Facebook se po Applu a Microsoftu přidává ke společnostem, které zveřejnily aktuální finanční výsledky za poslední tři měsíce. Přestože se Facebook potácí od jednoho skandálu k druhému, jeho finanční situace je na tom nečekaně skvěle.

Během čtvrtého čtvrtletí roku 2018 Facebook dokázal utržit rekordních 16,9 miliardy dolarů, zatímco v předchozím roce to bylo za stejné období jen 13 miliard dolarů. Podobně skokové navýšení Facebook vygeneroval i u zisku, kde se jedná o 6,9 miliardy dolarů a ještě před rokem to bylo pouze 4,3 miliardy dolarů.

54 Kč měsíčně z každého uživatele

Zajímavostí je, že se Facebook k těmto číslům dostal i přes to, že mu velmi rychle rostou náklady. Pokud se zaměříme na celý rok 2018, tak se jednalo o náklady 31 miliard dolarů, zatímco v roce 2017 to bylo o 10 miliard dolarů méně. Dle vyjádření za to mohou nová nařízení a postupy, které musel Facebook zavést v rámci různých skandálů spojených s jeho sociální sítí Facebook.

Výsledná marže za poslední čtvrtletí je i přes to slušných 46 %. Celkové příjmy Facebooku za rok 2018 dosáhly na 55,8 miliardy dolarů, což je meziroční zvýšení o 37 %.

Facebook žije převážně z reklamy, která se objevuje v jeho platformách, ať už jde o Facebook, Instagram nebo komunikační aplikace. Je pro něj tak kriticky důležité neustále zvyšovat počet uživatelů a zvyšovat výdělky na jednotlivé uživatele těchto platforem (ARPU). V tomto směru se podařilo Facebook poskočit s příjmem podobně razantně, jako u celkového příjmu společnosti.

Růst příjmu na uživatele se přitom projevil napříč celým světem, přičemž stále platí, že nejvíce vydělává právě v USA, kde je průměrný příjem na uživatele 34 dolarů za čtvrtletí. V Evropě je to 10,8 dolaru, v Asii jen 2,9 dolaru a ve zbytku světa pak 2,1 dolaru. Pokud jde o celosvětový průměr, je to 7,25 dolaru za uživatele za čtvrtletí (tj. cca 54 Kč měsíčně).

2,7 miliardy aktivních lidí

Každý den používá Facebook už 1,52 miliardy lidí a za poslední tři měsíce jich tak přibylo přibližně 25 milionů. Alespoň jednou měsíčně je na Facebooku aktivních 2,32 miliardy uživatelů, tedy o 50 milionů více, než tomu bylo před třemi měsíci.

Pokud jde ale o součet všech uživatelů, kteří aktivně využívají nějakou službu Facebooku - samotný Facebook, Instagram, Messenger nebo WhatsApp, tak se jedná celkově o 2,7 miliardy lidí. Jedná se o růst o 100 milionů lidí za čtvrtletí.

Diskuze (13) Další článek: Sociální síť Google+ začala odpočítávat svůj konec. V pondělí začíná postupná destrukce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,