Facebook | Android | Soukromí

Facebook vám možná analyzuje telefonní hovory. Ale pozor, vy jste mu to dovolili

Vývojář Dyman McKay si stáhl data z Facebooku – sociální síť to umožňuje ve svém nastavení – a na Twitteru se pochlubil, že mezi nimi našel i záznam svých telefonních hovorů. V tomto balíku, o jehož vytvoření si na webu zažádáte a sociální síť vám během několika hodin vytvoří obrovský soubor ZIP, totiž bude vše, co o vás ví.

V souvislosti s aktuální aférou ze zámoří se pochopitelně McKay a mnozí další podivovali, jak k těmto datům Facebook proboha přišel, žádná magie a hacking v tom však není, přinejmenším aplikace pro Android má totiž poměrně široká práva. A je třeba říci, že vy ji tato práva vědomě dáváte.

Aplikace Facebooku tedy nejspíše může číst kompletní stav telefonu, dostane se k SMS zprávám, údajům o kontaktech v adresáři a tak dále a tak dále. Tyto informace může sociální síť využívat jak k hledání vašich kontaktů na Facebooku, tak k analýze, které kontakty jsou pro vás důležité.

73509bab-7e2e-493d-9394-e8dd0ef66935 5ac7da01-46e7-4578-9eab-7ebe704fbdeb 4b640cf9-d980-40df-8d21-ee45426dce98
Aplikace Facebooku má velmi široká práva. Pamatujte na to.

Pokud se vám tyto praktiky nelíbí, na novějších verzích Androidu můžete jednotlivá práva Facebooku odebrat.

Dyman McKay každopádně rozpoutal diskuzi a do analýzy svého balíku dat se pustila řada dalších lidí včetně nás samotných. Záznamy hovorů jsme však ve výpisu nenašli. Podle aktuálních zjištění se zdá, že Facebook zapisoval do logu záznamy hovorů jen u vybraných uživatelů v období od listopadu 2016 do července 2017. Vypadá to tedy jen na testování funkce, která se nakonec nenasadila do ostrého provozu. Každopádně ale platí, že aplikace Facebooku má k těmto informacím přístup, pokud jí k tomu dáte oprávnění.

Diskuze (20) Další článek: Raketa SpaceX vytvořila obrovskou díru v ionosféře. Ovlivnila třeba GPS

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,