FENIX, DE-CIX a AMS-IX: Tři nové peeringy v Coolhousingu

(Inzerce) Coolhousing se připojí do projektu FENIX a stane se členem tuzemských poskytovatelů internetových služeb, kteří provozují odolné propojení proti DDoS útokům.

Vedle rozvoje sítě a závazku co nejtransparentnějších a nejpříznivějších podmínek poskytovaných služeb patří mezi priority Coolhousingu také co nejlepší bezpečnost a s ní související co nejvyšší dostupnost služeb. Pro zvýšení dohledu nad svou sítí zřídila před časem společnost Coolhousing bezpečnostní tým CSIRT, na jehož aktivitu nyní navazuje splněním dalších přísných požadavků a vstupem do unikátního projektu důvěryhodného peeringu FENIX.

Klepněte pro větší obrázek

„Naše logo ještě na webu FENIXu nesvítí, ale neoficiální cestou máme potvrzeno, že jsme splnili všechny technické a administrativní náležitosti pro vstup,“ říká Karel Umlauf, jednatel společnosti Coolhousing. Tento tuzemský poskytovatel housingových služeb tak uzavře první desítku členů exkluzivního klubu FENIX, když se zařadí po bok společností, jako jsou CZ.NIC, NIX.CZ, Seznam.cz, Cesnet, Dial Telecom a další tuzemští internetových velikáni.

Důvěryhodný peering v rámci FENIX

FENIX je iniciativou tuzemského internetového uzlu NIX.CZ řízenou však všemi stávajícími členy. Technicky jde o samostatný peering ve vyhrazené bezpečné VLAN, jehož účelem je umožnit oddělit provoz mezi zapojenými sítěmi od běžného provozu v NIX.CZ v případě opakování masivních DDoS útoků proti českému internetu, jaké jsme zaznamenali například v březnu 2013. Sítě propojené v rámci projektu FENIX jsou v případě přetížení méně zabezpečených sítí mimo projekt schopny standardně komunikovat mezi sebou, díky čemuž v nich připojené služby zůstanou dostupné.

Pro vstup do sítě FENIX musel Coolhousing splnit řadu technických podmínek. Mezi nimi nechyběly samozřejmosti, jakými jsou například plně redundantní přípojky do nejméně dvou uzlů NIX.CZ či podpora protokolů IPv4 i IPv6, ale také například filtrování zdrojových adres pro zabránění podvrhování IP adresy útočníka, nebo nutnost zapojení do systému RTBH filtrování. Díky němu může napadená síť určit, která část nežádoucího provozu bude blokována už na úrovni NIX.CZ a do cílové sítě tak vůbec nedorazí.

Připojení do dvou významných evropských uzlů

Součástí snahy o co nejlepší dostupnost, ale také o kvalitu připojení je i vstup Coolhousingu do dalších dvou evropských peeringových uzlů. Po připojení do slovenských uzlů SIX a SitelIX míří nyní Coolhousing na západ a stává se členem německého peeringového uzlu DE-CIX a nizozemského uzlu AMS-IX.

V těchto uzlech jsou připojeni všichni významní světoví telekomunikační operátoři a poskytovatelé obsahu. Za všechny jmenujme například Apple, Nokia, Level 3, Facebook, VKontakte, Telenor, Verizon, Polkomtel atd. Jen AMS-IX je přitom mnohokrát větší než například NIX.CZ – propojuje šestkrát více sítí a má osmkrát větší celkovou kapacitu. Vstup Coolhousingu do nových peeringových uzlů zjednoduší připojení zákaznických serverů ke klientům a službám v mnoha významných propojených sítích.

V Coolhousingu se pořád něco děje! Více informací najdete na webu Coolhousing.cz.

Další článek: The Pirate Bay možná skončil, ale warez žije dál

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,