Finové uzákonili, že internet musí mít rychlost alespoň 5 Mb/s

Finsko se v roce 2010 stalo první zemí, která uzákonila, že všichni občané mají právo získat širokopásmové připojení s rychlostí 1 Mb/s. Pět let nato se minimální rychlost zvýšila na 2 Mb/s. Od 1. ledna letošního roku vstoupila v platnost novela telekomunikačního zákona, která definici „broadbandu“ zrychluje na 5 Mb/s.

Skandinávská země od roku 2010 pravidelně spouští dotační programy na výstavbu rychlejších sítí. Původně se předpokládalo, že v roce 2015 by mohla na všech adresách být dostupná rychlost až 100 Mb/s a od letoška měli poskytovatelé internetu nabízet alespoň 10Mb/s tarify.

Modernizace infrastruktury ale nešla podle plánu a čísel se prý podaří dosáhnout až v blízké budoucnosti. Na konci roku 2018 mělo přístup k 100Mb/s přípojce 58 % finských domácností, loni to bylo už 64 %. Na 100 % se chce země dostat v roce 2025, to je ostatně strategickým cílem v celé EU.

Pro letošek Finsko do fondu uvolní 5 milionů eur, které mají pomoci k vytvoření 10 000 nových přípojek. Dotace mají pomoci ve výstavbě v místech, kde by se komerčním poskytovatelům jinak stavět nevyplatilo. Stát jim proto pokryje až dvě třetiny nákladů.

Finský telekomunikační úřad eviduje, že rychlosti do 10 Mb/s využívají 4 % zákazníků, 46 % surfuje rychlostmi nad 100 Mb/s, z toho dvě procenta rovnou gigabitem. Největší podíl v přípojkách má xDSL (38 %), silná je ale také optika (37 %), kabelovka má 24 %. Místní regulátor dokonce provozuje i mapu pokrytí, která na jednotlivých adresách ukazuje nejen dostupnost mobilních sítí, ale také těch pevných včetně nabízených tarifů.

PS: Nový finský zákon mj. zkracuje maximální délku závazných smluv u mobilních služeb z 24 na 12 měsíců, aby lidé mohli rychleji měnit operátory. V zemi, která je Evropě dlouhodobým vzorem v levných tarifech s hromadou dat…

via Telecom Paper

Týden Mobilně o tom, jak se žije s neomezeným internetem:

Diskuze (7) Další článek: Elon Musk je nejbohatší člověk na světě. Díky rostoucím akciím předběhl Jeffa Bezose

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,