Prohlížeče | Firefox | Mozilla

Firefox 83 zrychlil a umí zablokovat weby nepoužívající HTTPS

Rychlejší a bezpečnější, tak by se dal charakterizovat včera vydaný Firefox 83. Mozilla opravila přes 20 chyb, optimalizovala chod a přidala nové funkce.

Hlavní propagovanou novinkou je režim „pouze HTTPS“. Standardně je vypnutý, ale pokud si jej v nastavení Soukromí a zabezpečení aktivujete, prohlížeč se vždy pokusí vynutit šifrované spojení přes HTTPS, i když do adresního řádku zadáte adresu začínající na http:// nebo když kliknete na nezabezpečený odkaz.

Pokud daná stránka šifrované spojení nepodporuje, Firefox zobrazí varovnou stránku a návštěvu povolí, jen když mu to explicitně povolíte. Hláška zatím bohužel nebyla přeložena do češtiny. Při zobrazení stránek na localhostu či IP adresách privátní sítě se ale obsah zobrazí, v adresním řádku bude pouze přeškrtnutý zámek.

Evoluce značky Firefox:

Mozilla také vylepšila svůj javascriptový engine SpiderMonkey, který by měl zrychlit načítání stránek až o 15 %, odezvu zkrátit o 12 % a spotřebovat o 8 % méně paměti. Již Firefox 82 přinesl několik změn na pozadí, které zrychlují otevírání nových oken až o 10 %, obnova ukončených sezení je o 17 % rychlejší a stránky využívající rozložení v flexbox (CSS 3) zrychlily až o 20 %.

Co je dále nového?

  • Firefox podporuje gesto stažení/roztažení (pinch-to-zoom) pro zmenšování/zvětšování zobrazení stránek na dotykových displejích s Windows a trackpadech na macOS.
  • Okna s videem v režimu PIP podporují nové klávesové zkratky. Pomocí šipek vlevo/vpravo lze skákat v čase o 15 sekund.
  • Zlepšil se našeptávač. Pokud vyhledáte nějaký dotaz a kliknete ve spodním řádku na libovolný vyhledávač, rovnou se zobrazí nápovědy, které jsou pro něj relevantní. Například na dotaz „iphone“ napoví Google či Seznam obecné výsledky, ale Heuréka rovnou navrhne konkrétní produkty.
  • Při vyhledávání v adresním řádku si můžete pomocí nových tlačítek vpravo dole filtrovat výsledky z historie, záložek nebo otevřených panelů.

Mozilla dále upozorňuje, že majitelé nových Maců s armovými procesory Apple M1 mohou Firefox používat bez problémů i nadále, vše běží hladce přes emulační vrstvu Rosetta 2. Vývojáři už ale pracují i na nativní verzi.

Diskuze (24) Další článek: Grafika v čipu Apple M1 má vyšší výkon než desktopová GeForce GTX 1050 Ti nebo Radeon RX 560

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,