Firemním Microsoft Teams se neuvěřitelně daří. Jsou populárnější než konkurenční Slack

Microsoft svého konkurenta Slacku představil v roce 2016 a od té doby se mu podařilo nabrat úctyhodný podíl na trhu. Z úvodních 3 % se dostal až na aktuálních 21 %, čímž se stal dvojkou na trhu. Předběhl právě i svého hlavního rivala, který zabírá „pouhých“ 15 %. V roce 2020 by se pak měl dostat na úplnou špičku.

Za velkým růstem stojí zřejmě fakt, že Microsoft službu v roce 2017 otevřel zdarma všem firemním zákazníkům, kteří mají předplatné Office 365. Pro firmy, které využívají cloud od Microsoftu, je tak snadné přejít bez dalších přímých nákladů. Z toho by teoreticky mohl těžit i Google se svým produktem Hangouts Chat, který je dostupný v rámci G Suite, zde ale došlo k poklesu o 5 procentních bodů.

Klepněte pro větší obrázek
Zastoupení jednotlivých služeb mezi firmami. (Zdroj: Spiceworks)

Nejpoužívanější prozatím stále zůstává Skype for Business, Microsoft se ale soustředí hlavně na Teams, lze tedy předpokládat, že jejich podíl ještě naroste. Zpráva od společnosti Spiceworks navíc předpovídá, že do roku 2021 získají 41% podíl na trhu a budou tak jedničkou.

E-mail s námi ještě nějakou dobu zůstane

Zatímco Microsoftu a Googlu se daří získávat zákazníky hlavně mezi velkými firmami, u těch menších a neziskových organizací boduje Slack. Ten má výhodu i v tom, že nabízí verzi zdarma, Microsoft podobný základní plán uvedl teprve nedávno.

I přes stále rostoucí oblibu chatovacích služeb se ale nezdá, že by v dohledné době nahradily e-mail, který zůstane nedílnou součástí. V rámci průzkumu jen 16 % IT profesionálů uvedlo, že k nahrazení dojde. V roce 2016 to bylo přitom 25 % respondentů.

Výzkum byl prováděn mezi 901 různě velkými organizacemi v rámci USA.

Co jsou Microsoft Teams?

Zdroj: The Next Web, Spiceworks

Diskuze (11) Další článek: Aféru údajných štěnic v serverech Amazonu už nejspíše nikdo nikdy nevysvětlí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,