Firmy si stěžují na Microsoft. Windows a Office v cloudu jsou dražší, když je neprovozujete v Azure

V posledních letech jsme si odvykli, že by Microsoft byl firmou, která je často vyšetřována pro podezření ze zneužívání monopolního postavení. Největší případy proti ní se odehrály v 90. letech, v poslední dekádě se úřady soustředí především na Google, Amazon nebo Metu.

Podle agentury Bloomberg se ale vynořila obava ze zneužití monopolního postavení ve věci provozování cloudových počítačů. Před třemi roky Microsoft upravil licencování WindowsOffice tak, že provozování je dražší, když zvolíte konkurenční servery. Typicky jde o Amazon Web Services nebo o Google Cloud Platform.

Když tedy virtuální Windows provozujete na domácím Azure, vyjde vás to levněji. V některých případech nové smlouvy dokonce provoz aktuálního softwaru od Microsoftu v cizích cloudech vůbec neumožňují. Nejkomplikovanější je zřejmě Office. Amazon a Google tvrdí, že v tomto ohledu předali Microsoftu stížnosti ze strany zákazníků a zákaznic. Francouzský OVH zase podal stížnost evropským regulátorům.

Situaci analyzuje Evropská unie

Situace si všímá čím dál více podniků s tím, jak jim dobíhají starší smlouvy. Agresivní podmínky platí od 1. října 2019. Brad Smith, místopředseda a prezident Microsoftu, pro Bloomberg řekl, že situaci probere se zákazníky a cloudovými konkurenty. Připustil, že existují určité oprávněné obavy a že Microsoft chce situaci změnit.

Detaily neznáme a mluvčí je neupřesnil ani pro ZDNet, kde pouze znovu připouští, že část tvrzení je validní a podnik je bude řešit.

Už na začátku dubna agentura Reuters upozornila, že Evropská unie svůj antimonopolní hledáček zaměřuje právě na cloudový byznys Microsoftu. Podnikům rozeslala dotazník, jehož prostřednictvím zanalyzuje situaci a vyhodnotí další postup. V předchozím desetiletí Unie ve věci zneužívání postavení na trhu pokutovala Microsoft souhrnnou částkou 1,6 mld. eur.

Microsoftu se v posledních letech z finančního hlediska daří skvěle a za jeho rostoucími zisky zodpovídá lukrativní a rovněž rostoucí cloudový byznys. Firma od loňského léta prodává rovněž klasické Windows v cloudu, který tak funguje na principu vzdálené plochy.

Proč tento koncept je a není zajímavý, jsme nedávno řešili v Podcastu Živě:

Zdroje: Bloomberg | Microsoft | Reuters | ZDNet

Diskuze (10) Další článek: Kdo šetří, má za tři. Uspávání karet v Edgi je ještě efektivnější než dříve

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,