Foxconn hlásí ztrátu čtvrt miliardy, může za to snížený odbyt

Největší výrobce mobilních telefonů na světě, tchajwanská společnost Foxconn, v letošním prvním pololetí hospodařila se ztrátou skoro čtvrt miliardy dolarů. Je to nejhorší pololetní výsledek firmy v její historii. Za špatné výsledky Foxconnu můžou malé objednávky od jeho hlavních klientů – především finského výrobce Nokia.

Foxconn je globální obchodní značka zastupující tchajwanskou firmu Hon Hai Precission Industry. Vyrábí mobilní telefony a počítačové díly pro nejznámější světové značky. Foxconn vyrábí i v Česku. Dceřiná firma Foxconn CZ sídlící v Pardubicích je druhým největším tuzemským exportérem – hned po mladoboleslavské škodovce. Zatímco v Pardubicích se montují především notebooky, montovna v Kutné Hoře sestavuje servery pro Hewlett-Packard.

Foxconn, jehož sesterská firma Foxconn Technology Group vyrábí přístroje i-pad a i-phone pro společnost Apple, od ledna do června hospodařila se ztrátou 226 milionů dolarů. Je to nejhorší výsledek o roku 2005, kdy se akcie firmy začaly obchodovat na burze. Před rokem byla ztráta za stejné období 18 milionů dolarů. Akcie Foxconnu spadly po oznámení výsledků o 8 procent. Od začátku roku už ztratily 40 procent hodnoty.

Firma hodlá v budoucnu šetřit zejména v oblasti mobilních telefonů, kde je obrovská konkurence. „Naším cílem je kontrolovat naše náklady. Chystáme řadu opatření a jedním z nich je zvýšení automatizace výroby v některých odvětvích,“ řekl agentuře Reuters mluvčí firmy Vincent Tong.

Firmy jako Nokia málo odebírají, vysvětlil Foxconn špatný výsledek. To předpovídali i analytici. Druhořadí výrobci mobilních telefonů jako jsou HTC, LG Electronics nebo Sony mají sami problémy, nebo jsou jejich objednávky zkrátka příliš malé, napsala ve své zprávě analytička BNP Paribas Laura Chenová před zveřejněním výsledků.

Diskuze (22) Další článek: IT Challenge 2012: přijeďte si s námi zazávodit na kole

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,