Francie chystá do sériové výroby nejvýkonnější mašinu Evropy. Vypadá jako obří lednička a zvládne až 10 EFLOPS

Francouzský Atos dnes představil novou generaci superpočítače BullSequana – XH3000. K prvním zákazníkům se dostane na sklonku roku a podle výrobce by se mělo jednat o nejvýkonnější mašinu na světě z hlediska poměru výkon/m².

Tomu odpovídají i rozměry, základní jednotka totiž představuje prostorově velmi optimalizovanou skříň. XH3000 nabídne kombinace s výkonem od 1 PFLOPS po 1 EFLOPS u klasických superpočítačových výpočtů a až 10 EFLOPS pro výpočty z ranku AI, kde se pracuje s nižší přesností, a tak může výkon poskočit o celý řád. Zde se nicméně počítá s nasazením procesorů, které zatím nejsou na trhu.

Jelikož má být superpočítač i určitým symbolem evropské soběstačnosti v oblasti HPC, XH3000 je připravený pro nasazení jak tradičních serverových CPU (AMD, Intel) a GPU (Nvidia), tak budoucích evropských serverových procesorů, které se rodí pod iniciativou EPI (European Processor Initiative). Konkrétně jde především o chystaný serverový SoC z francouzského studia SiPearl postavený na architektuře ARM.

Atos v žebříčku TOP500 a v Česku

Atos patří k největším výrobcům superpočítačů na světě. V posledním listopadovém žebříčku TOP500 nejvýkonnějších strojů planety drží 40 zástupců. Tím nejrychlejším je německá mašina JUWELS Booster Module se změřeným výkonem 44,1 PFLOPS, který ji řadí na 8. příčku.

JUWELS používá současný model počítače BullSequana řady 2000 a o jeho výkon se stará bezmála 450 tisíc jader procesoru AMD Epyc 7402 a GPU/AI akcelerátory Nvidia A100.

HPC architekturu BullSequana – konkrétně řadu BullSequana X – používá i počítač Barbora v ostravském centru IT4Innovations. Ve srovnání s obry výše je to ale pouze drobeček s teoretickým výkonem 849 TFLOPS. To už dnes na TOP500 nestačí.

Váš názor Další článek: Březnovou aktualizaci Windows 11 si můžete vyzkoušet už nyní. Vylepší hlavní panel i aplikace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,