Fujitsu: Flash je pouhý mezistupeň. Budoucnost je v paměti

Fujitsu chce být výrazně aktivnější i mimo domácí Japonsko. Věří, že díky zpracování dat v pamětech nastanou velké změny. Flash má být pouhý mezistupeň.

Japonská technologická společnost Fujitsu si v posledních letech prošla několika turbulentními obdobími, když například odstoupila od společného podniku s německým Siemensem a odkoupila jeho podíl. V posledním fiskálním roce zase investovala do restrukturalizace, kvůli čemuž upadla do ztráty téměř 750 milionů dolarů. Firma nicméně prodává divizi mikropočítačů a plánuje, že navýší svůj vliv i mimo domácí Japonsko.

„V Japonsku patří Fujitsu mezi nejvýznamnější technologické společnosti a chceme, aby se tato situace promítla také v Evropě a jinde na světě,“ říká v rozhovoru pro Connect.cz technologický šéf společnosti Joseph Reger, který tento týden navštívil Prahu. Klíčem k tomuto úspěchu mají být podle jeho slov služby a produkty, které Fujitsu staví nad tradičními a dnes už často komoditními technologiemi jakými jsou servery a podobně.

„Fujitsu je mnohem více než pouhý dodavatel hardwaru do datových center,“ věří Reger. To je možné zjistit i z letmého podhledu do katalogu produktů a služeb této společnosti. Na první pohled je těžké si firmu někam zařadit a jednoznačně říci, jaké je její zaměření. Vedle tradičních x86 serverů totiž dělá i stroje s čipy SPARC, superpočítače, úložná zařízení, počítače a notebooky, ale také firemní software (middleware a další) a spousty produktů spojených s mikroelektronikou, optikou, pamětmi a podobně.

Tlukot srdce v paměti

A právě tento na první pohled nesourodý celek má podle Regera dávat jeho firmě konkurenční výhodu. „Nezůstáváme na trzích, které jsou pouze komoditní,“ vysvětluje. „Trh s tradičními servery už sice do velké míry komoditní je (na strojích je malá marže), ale trh s datovými centry jako celek komoditní není.“ Podobně jako pro jiné firmy je proto pro Fujitsu důležité kromě samotného železa prodat také služby „nad ním“.

Klepněte pro větší obrázek
Hardware je komodita, celý trh ale ne. Technologický šéf Fujitsu Joseph Reger.

Japonská firma se tedy pouští do projektů, jejichž základem jsou sice servery a další hardware, ty nicméně slouží jako nutný prvek. „Máme třeba projekty na simulaci lidského srdce, vyvíjíme pokročilé technologie pro zabezpečení a tak dále,“ nastiňuje Reger.

Klíčem k těmto novým typům aplikací a služeb mají být nové technologie jako zpracování dat a ukládání dat v paměti (in-memory), kde se Fujitsu snaží hodně profilovat. „S in-memory je možné vytvářet úplně nové věci, není to pouze zrychlení těch dosavadních,“ upozorňuje technologický šéf japonského obra. In-memory zásadně zrychluje výpočty a zpracování dat, z čehož těží například nová platforma HANA od SAPu. Právě s německou společností je Fujitsu velký partner a na vývoji HANA s ní úzce spolupracuje.

Fujitsu má dokonce v sídle SAPu ve Walldorfu řadu vlastních inženýrů, kteří se mimo jiné podílí na rychlé obměně nových in-memory technologií. „Chceme co nejrychleji obnovovat hardware a co nejrychleji ho dodávat na trh,“ popisuje Joseph Reger.

Fujitsu v rychlých pamětech vidí budoucnost počítačových výpočtů. Myšlenka je taková, že ze serverů a dalších strojů bude možné za chodu vyndávat jednotlivé kusy pamětí, bez toho aniž by se narušil chod. Vše má být bleskově rychlé.

Flash je pouhý mezistupeň

I z důvodu této vize vidí technologický šéf japonské společnosti tradiční flash technologii jako pouhý mezistupeň toho, co lze dosáhnout. „Flash je mezikrok k tomu, než vše bude možné provozovat v hlavní paměti,“ myslí si. Flash už si ostatně v serverech začíná nacházet své důležité místo s tím, jak roste počet velkých a nestrukturovaných dat, které je nutné rychle zpracovávat, analyzovat a ukládat. Například IBM proto flash a paměti považuje za největší změnu v IT od přechodu z děrných štítků na mechanické disky.

Klepněte pro větší obrázek
SPARC je pro Fujitsu důležitý. I kvůli mainframům a superpočítačům.

Joseph Reger s lidmi z IBM souhlasí v tom, že firmy už v případě ukládání dat nezajímá pouze cena z gigabyte či terabyte, ale také za rychlost. „Platí se za IOPS. A také za spotřebu,“ konstatuje. To souhlasí s výhodami flashe a pamětí – jsou velice rychlé a mají nízkou spotřebu.

Fujitsu i nadále pracuje na vývoji čipů SPARC. Dosavadní velký partner Oracle se sice s novou řadou SPARC více osamostatnil, stále však Fujitsu považuje za svého velkého spojence v Japonsku a Fujitsu se zase snaží být aktivní samo mimo svojí domovinu. „SPARC je pro nás důležitý z několika důvodů. Kvůli samotnému byznysu, který s ním máme spojený, ale také kvůli využití v superpočítačích a našim mainframe serverům,“ vysvětluje Reger.

Jednou z oblastí, kterou v Japonských výzkumných laboratořích hodně sledují, jsou mobilní čipy v serverech. „Moonshot od HP je jistě zajímavý projekt. Uvidíme, jak se mu povede,“ říká Reger k tématu. „Máme několik podobně zaměřených výzkumů a určitě se touto oblastí budeme zabývat. Zároveň ale rovněž čekáme na to, jak se k celému odvětví postaví Intel.“

Nejvyšší vedení Fujitsu plánuje, že se během tohoto fiskálního roku dostane ze ztráty do černých čísel. Vývoj tomu prozatím napovídá. Akcie na tokijské burze si poslední rok připsaly růst téměř 19 procent.

Diskuze (8) Další článek: Natáčení filmu Warcraft začne z kraje příštího roku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,