Funkce přivolání Tesly sice zdaleka není dokonalá, přesto ji řidiči použili více než milionkrát

Tesla se v rámci své čtvrtletní zprávy pochlubila nejen s překvapivě kladnými hospodářskými výsledky, ale také zmínila úspěchy na poli autonomních vozidel. Konkrétně byla řeč o funkci přivolání vozu „Smart Summon“, kterou majitelé Tesel použili více než milionkrát.

Funkce Smart Summon je relativní novinkou – americký výrobce ji představil v polovině září tohoto roku. Majitelé Tesel, kteří si zakoupili balíček „Full Self-Driving“, ji obdrželi v rámci softwarové aktualizace na verzi 10, která vyšla 26. září. Od té doby se očividně – přinejmenším s ohledem na uvedené číslo – těší značné popularitě.

Tesla jako pejsek

Tato funkce umožňuje vozidlu opustit parkovací místo a přijet ke svému majiteli. Uživatel si může Teslu přivolat z aplikace v mobilním telefonu, podmínkou však je, aby na auto viděl a byl ve vzdálenosti do šedesáti metrů. Cílem bylo poskytnout zákazníkům pohodlný nástup do vozidla, pokud například vycházejí z obchodního centra s rukami plnými nákupních tašek.

Auta, pohybující se po parkovištích bez řidiče, se stala vděčným námětem videí, dokumentujících leckdy skutečnost, že funkce Smart Summon zdaleka není bezchybná. Z některých záběrů je zřejmé, že si logika autonomního režimu počíná značně neobratně.

V rámci objektivity však musíme podotknout, že výrobce od samého počátku vyzýval uživatele, aby při používání této novinky byli extrémně opatrní. Na oficiálních stránkách přímo uvádí: „Stále jste zodpovědní za své auto, musíte ho neustále sledovat včetně jeho okolí a být na dohled, protože nemusí detekovat všechny překážky. Dávejte pozor zejména na rychle se pohybující lidi, jízdní kola a auta.“

Vylepšení jsou v plánu

Tesla neustále pracuje na vylepšování autonomních funkcí, včetně Smart Summon. V budoucnosti lze tedy očekávat, že prostřednictvím bezplatných aktualizací softwaru alespoň některé z dosavadních problémů vyřeší. „Náš přístup k učení neuronové sítě nám umožňuje pokračovat v postupném zlepšování funkčnosti v čase,“ uvádí výrobce.

Generální ředitel Tesly Elon Musk ve vyjádření pro investory uvedl, že firma v nadcházejících týdnech vydá vylepšenou verzi Smart Summon. Dosavadní incidenty dle jeho slov „umožňují revizi těchto okrajových případů, dávají možnost poučit se z nich a použít je k učení a dalšímí zlepšení.“

Diskuze (29) Další článek: Myš a klávesnice na rozmazlování: Logitech MX Master 3 a MX Keys | Test

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,