Gates a Buffett tvrdě kritizovali bitcoin. Přesto někteří analytici předpovídají růst

Warren Buffett je známým americkým investorem, který se proslavil nebývale přesnými predikcemi trhu. Ostatně díky tomu i pohádkově zbohatl a nyní je šéfem své investiční firmy Berkshire Hathaway. Spolu s Billem Gatesem se nyní shodli na tom, že bitcoin nepovažují za dobrou investici.

Ostřílení investoři stále pochybují

„Když nakupujete neproduktivní aktiva, počítáte, že někdo jiný vám zaplatí více, protože jsou ještě více nadšení tím, že přijde další,“ řekl Buffett v televizi CNBC. Ještě předtím byl ostřejším a bitcoin přirovnal „otravě pro krysy“.

Velmi tvrdý byl ve svém vyjádření k bitcoinu i viceprezident Berkshire Hathaway Charlie Munger. „Investice do bitcoinu je jednoduše demence“, shrnuje názory CNBC.

Negativní názor na kryptoměny opět prezentoval i spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates. „Jako třída aktiv neprodukujete nic, a proto byste neměli očekávat, že by to šlo nahoru. Je to druh investice čistě podle teorie většího blázna,“ míní Gates.

Před dvěma měsíci přišel Bill Gates také s názorem, že možnost odhalit praní špinavých peněz, daňové úniky a financování terorismu při používání běžných peněz je dobrá věc. A kryptoměny se přitom často používají pro zakrytí takových transakcí.

Buffett už začátkem roku varoval před vkládáním peněz do virtuálních měn s tím, že to nemůže skončit dobře. Byl si téměř jistý špatným vyvrcholením. Následně si položil otázku, proč by měl spekulovat s něčím, o čem nic neví, když má dost problémů s věcmi, o kterých nějakou vědomost má.

Právě v té době bitcoin zaznamenával velké poklesy a dosud se nevrátil na prosincové maxima na úrovni těsně pod 20 tisíc dolary za jednotku. Nyní se cena pohybuje kolem 8 400 dolarů, přičemž minimem z tohoto roku je asi 5 600 dolarů.

Možná jsme na prahu dalšího růstu

Americké regulační orgány momentálně diskutují, zda se tamní zákony o cenných papírech mají vztahovat i na kryptoměny. Šéf a stratég Fundstrat Global Advisors Robert Sluymer si myslí, že se vývoj odrazí směrem nahoru. „Riziko regulace a fundamentální obavy dostaly kryptoměny na dno a nyní jsme ve stavu obecného zotavení,“ uvedl optimisticky v CNBC.

V pátek začala každoroční týdenní akce Blockchain Week. Účastní se jí mimo jiné prezident rezervní banky ze St. Louis, europoslankyně Eva Kailiová či šéf Twitteru Jack Dorsey. Očekává se kolem 8 tisíc hostů. Zároveň příští týden proběhne blockchainový technologický summit Bitcoin Consensus.

Sluymer připomněl, že v minulosti právě po něm cena bitcoinu významně stoupla. V roce 2015 to bylo 23 procent, v roce 2016 10 procent a před rokem až 69 procent. Následně kryptoměna dále do konce roku rostla.

Ve prospěch zvyšování ceny by měla hrát silná ekonomika, soudí odborník. Fundstrat vydal zprávu, ve které předpovídá cenu v rozmezí 20 tisíc až 64 tisíc dolarů do konce roku 2019.

Diskuze (21) Další článek: Mars bude prozkoumávat i úžasný malý vrtulník NASA

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,