GlobalFoundries míří na burzu. Chce dosáhnout hodnoty 25 miliard dolarů

Společnost GlobalFoundries, která se zabývá výrobou polovodičů, má za sebou dlouholetou historii, ve které byly i obrovské ztráty. V současnosti tento trh ovládají TSMC, Samsung a UMC, avšak GlobalFoundries to ze čtvrtého místa v oblasti polovodičových gigantů stále nevzdává a jde na burzu, kde chce získat další kapitál na rozvoj.

V USA totiž půjde na veřejnou burzu Nasdaq s tím, že chce dosáhnout ohodnocení kolem 25 miliard dolarů. Pro srovnání – kapitalizace TSMC je aktuálně kolem 570 miliard dolarů.

Klepněte pro větší obrázek

GlobalFoundries mělo nejvyšší obrat v roce 2018, kdy dosáhlo ročního příjmu 6,2 miliardy dolarů, avšak za cenu obrovských ztrát 2,6 miliardy dolarů. Od té doby sice příjem velmi rychle klesal, ale s tím naštěstí i ztráty. V první polovině letošního roku už však firma dosáhla na příjem 3 miliard dolarů se ztrátou kolem 300 milionů dolarů i přesto, že stále masivně investuje a staví nové továrny (Drážďany, Singapur, New York). Tento rok se tak nejspíše budou opakovat ty nejlepší časy a možná se dočkáme i rekordu.

Hlavním důvodem je pochopitelně obrovská poptávka po čipech z celého světa, což nedokáží současné linky TSMC a dalších pokrýt. GlobalFoundries sice nemá nejmodernější výrobní technologie, pro spoustu čipů však nejsou vůbec potřeba.

Diskuze (7) Další článek: Bezpečnostní klíč YubiKey Bio obsahuje čtečku otisků. Ochrání online účty i aplikace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,