GM má samořidící auto bez volantu a pedálů, chce ho prodávat už v roce 2019

Plně autonomní automobily jsou už za rohem a svědčí o tom i nová ukázka od americké automobilky General Motors, která představila nový model Cruise - auta bez řidiče, který chystá masivně prodávat už v roce 2019.

Hlavní odlišností od mnoha konkurentů je to, že automobil není vybaven ani volantem, ani pedály, řízení je tak možné pouze skrze interní autonomní systém využívající počítačový hardware a umělou inteligenci vyhodnocující data ze senzorů.

Bude se jednat o elektromobil čtvrté generace řady Chevy Bolt s označením Cruise, který se v roce 2019 bude hromadně vyrábět v továrně v Michiganu. Jak lze vidět na ukázkovém videu, pasažéři mají na předních sedačkách k dispozici pouze multimediální a ovládací panel s displejem uprostřed, vzadu je pak k dispozici displej na zadní straně levé i pravé sedačky.

Protože konkurence je velká, snaží se GM vše co možná nejvíce urychlit, avšak stále s ohledem na maximální bezpečnost. Společnost uvádí celkem 12 sekcí, které se týkají bezpečnostních prvků – například detekce a reakce na objekty, bezpečnostní systémy (airbagy), zabezpečení interního systému, validace situace pro co nejnižší nebezpečí a vyhodnocování případného nárazu, chování po srážce, neustálé nahrávání (dvě nezávislé černé skříňky), zabezpečení systému proti hackerům a osvěta mezi uživateli. GM zatím model stále testuje na běžných silnicích.

Diskuze (6) Další článek: E-shop zaměnil Bitcoin Cash za Bitcoin. Kromě slev si mohli zákazníci pořádně vydělat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,