Gmail na vlastní doméně: e-mail s originální adresou

Odlište se od ostatních, začněte používat Gmail na vlastní doméně. Google Apps je zcela zdarma, získáte všechny výhody Gmailu a maximální svobodu.

Při dnešních cenách domén už nemusíte setrvávat na e-mailových adresách Seznamu nebo Gmailu. Za necelých dvě stě korun si zaregistrujte libovolnou .cz doménu (nebo jinou) a zapněte si na ní Google Apps – získáte hromadu služeb včetně Gmailu na vlastní doméně.

Budete tak moct využívat e-mailovou schránku třeba ve tvaru vecera@zdenekvecera.cz, která vám zůstane navždy, pokud zaplatíte malý roční poplatek za doménu.

Pokud svůj e-mail na vlastní doméně nechcete provozovat u Googlu, můžete využít podobé služby od Microsoftu. O té budeme psát za pár dní.

Musíte mít doménu

Nejprve tedy musíte mít vlastní doménu druhého řádu (vasedomena.cz), zaregistrovat si ji můžete u jednoho z doménových registrátorů. Ceny se různí, pohybují se okolo 170 korun. Poplatek je roční, takže teď jej zaplatíte a doména vám bude rok fungovat. Poté ji buď prodloužíte o další rok, nebo necháte jen tak být, než ji správce domény po pár týdnech automaticky zruší.

Cena prodlužovacího poplatku je obyčejně shodná s tím registračním, někteří správci vás ale nalákají nízkou registrační cenou a pak vás překvapí vyšším prodlužovacím poplatkem.

Registrátora můžete naštěstí kdykoliv změnit (i během roku), nic to nestojí. Nikdo se vás nebude ptát na důvod a se starým registrátorem ani nemusíte mluvit. V tomto domény fungují dokonale. Navíc je z čeho vybírat, dnešní registrátorský trh je už naštěstí dostatečně konkurenční.

Registrátoři domén zpravidla nabízí i hosting a služby e-mailových schránek na vlastní doméně. Jsou však placené a přitom je jejich kapacita a funkčnost zpravidla rapidně horší než u bezplatné služby Google Apps.

Google Apps: zdaleka ne jenom Gmail

Bezplatný tarif Google Apps nabízí plně funkční Gmail, Google Talk, Kalendář, Dokumenty, RSS čtečku Google Reader, blogovací službu Blogger, webové album Picasa, Google+ a desítky dalších služeb Googlu. Můžete vytvořit až 10 e-mailových schránek, každá o velikosti shodné s Gmailem, aktuálně tedy něco okolo 7,7 GB.

K tomu můžete využít jednotné přihlašování (SSO) a možnost nastavení vlastních požadavků na sílu hesla, což ocení především administrátoři více schránek.

Jestli chcete něco víc, můžete využít podnikové řešení Google Apps for Business. Maximální počet uživatelů není nijak omezen, za každého ale zaplatíte 100 Kč (4 Eura) při měsíční platbě, nebo 1 000 Kč (40 Eur) při roční platbě. Roční platba tak vyjde o 200 Kč (8 Eur) výhodněji.

U placené varianty každý uživatel získá schránku o velikosti 25 GB, což už jen tak někdo nezaplní. K tomu podporu spolupráce e-mailu a kalendáře s aplikací Microsoft Outlook a synchronizaci se serverem BlackBerry Enterprise Server. Uživatelé navíc mohou v Gmailu vypnout reklamu a mají garantovanou dostupnost služby 99,9 % a nonstop podporu.

K dispozici jsou ještě další tři varianty. Google Apps for Education je určena pro školy a vzdělávací zařízení, je shodná s variantou Business. Speciální verzi také používají americké vládní organizace (Google Apps for Government) a neziskovky (Google Apps for Nonprofit), které mohou získat až 40% slevu.

Registrace do Google Apps

Abyste mohli začít Google Apps používat, musíte se zaregistrovat.

Google/1 Google Apps  Google Chrome (2).png
 Vyplnění domény

Do velkého textového pole nejprve zadejte svoji doménu (ve formátu „vasedomena.cz“) a klepněte na tlačítko „Odeslat“. Následně se zpřístupní formulář, který je třeba vyplnit.

Google/2 Google Apps  Google Chrome (3).png
 Údaje o vás

V části „Vytvořit účet administrátora“ zadejte své uživatelské jméno, které bude současně sloužit jako e-mailová adresa a přístup do správy Google Apps se superadministrátorskými právy. Poté dvakrát zadejte stejné heslo, snažte se, aby bylo dostatečně „silné“. Využijte malá a velká písmena, číslice a třeba speciální znak (tečka, vykřičník atd.).

V další části „About your organization“ vyplňte adresu, město, stát a PSČ. Nezapomeňte uvést velikost organizace (počet zaměstnanců), kontaktní jméno, vaši existující e-mailovou adresu a telefonní číslo. Pokud budete mít problémy s administrátorským profilem, můžete si na zadanou e-mailovou adresu nechat poslat přístupové údaje.

Nakonec byste si měli přečíst podmínky užití služby. Pokud s nimi souhlasíte, můžete pokračovat klepnutím na modré tlačítko „Přijímám. Vytvořit účet“.

Správa domény v Google Apps

Po úspěšné registraci vám přijde na uvedený e-mail zpráva s odkazem do správy účtu, který je ve formátu: https://www.google.com/a/vasedomena.cz

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,