Google Asistent | Google Home

Google Asistent získá podporu nových jazyků a bude více integrovaný v mobilních telefonech

V minulém roce se na každoročním veletrhu CES odehrál menší souboj hlasových asistentů. Letos tomu nebude jinak a Google chystá pro svého Asistenta velké novinky. Naučí se nové jazyky, přibude sdružování úkonů a větší propojení se samotnými telefony a mobilními operátory.

Do konce roku chce Google s Asistentem pokrýt na 95 % podporovaných telefonů s Androidem. Aby toho docílil, naučí jej mluvit dohromady třiceti jazyky. V první vlně to bude dánština, holandština, indonéština, norština a švédština. Thajština a další, včetně například arabštiny, by měly přijít později v tomto roce. S příchodem češtiny ale letos nepočítejme.

Routines, které budou dostupné již v řádu několika týdnů, umožní si vytvořit k jednomu povelu sadu úkonů, které asistent vykoná. Připomínat to může oblíbenou službu IFTT, která také byla jednou z možností, jak Asistentovi (a Google Home) přidat další funkce. Nyní to bude umět aplikace sama o sobě.

Google také oznámil, že ve spolupráci s LG, Sony a Xiaomi přinese hlubší integraci přímo do telefonů. Za pomoci speciálních čipů například poběží i při vypnuté obrazovce a pokyny umožní ovládat prostředí fotoaparátu. Odpadne tak složité hledání různých režimů v nastavení.

Integrace se dočkají i samotní mobilní operátoři. Nově bude možné se dotázat třeba na zbývající limit přenesených dat, provolané minuty apod. Zpočátku bude tato funkce dostupná u Amerických operátorů a ani zde Google nezveřejnil přesný časový harmonogram.

Diskuze (8) Další článek: Proč konzumujeme alkohol? Čtyři typy pijáků podle vědy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,