Google chce vlastní čipy, přebral Applu klíčového designéra procesorů

Honba Googlu za vlastními čipy pokračuje. Firmě se těsně před Vánoci podařilo ukořistit Johna Bruna, člověka, který byl zodpovědný za kvalitu procesorů iPhonů a iPadů, píše The Information.

Bruno totiž založil a řídil skupinu, díky které byl Apple s výkonem svých mobilních zařízeních o krok před konkurencí. Ještě před tím působil v AMD, kde se vypracoval až na hlavní designéra procesorů Fusion.

Jaká bude jeho úloha v Googlu, ještě není konkrétně jisté. Na svém LinkedIn profilu má jako pozici uvedené jen „systémový architekt“. Dá se ale očekávat, že Google jej společně s talenty, které získal z Qualcommu, využije k výrobě vlastních procesorů pro mobilní zařízení.

V současnosti je jediným vlastním čipem Googlu Pixel Visual Core uvnitř Pixelu 2, s Brunem a dalšími by mohla společnost disponovat širší škálou. Ať už se ale Google rozhodně jakkoli, je vidět, že chce ve svých mobilech nabídnout hardware, který je výjimečný.

Než se objevil Pixel 2, všechny telefony Pixel a Nexus byly z hlediska hardwaru relativně průměrné a využívaly stejné komponenty jako konkurence. Lidé je kupovali hlavně kvůli softwaru (třeba kamerovému módu HDR+). Pokud se Googlu podaří navrhnout vlastní čipy, které jsou o něco rychlejší a efektivnější než je běžné na trhu, prodej jejich telefonů by to mohlo výrazně nakopnout.

Je Pixel 2 dobrý telefon?

Diskuze (1) Další článek: Opera 50 zablokuje těžební skripty na webech. Je to ale správná cesta?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,