Google si koupí Fitbit. Za jeho akcie zaplatí 48 miliard korun (aktualizováno)

Aktualizováno 1. listopadu 2019: Google si do své sbírky skutečně přidá výrobce chytrých sportovních náramků, jak se před několika dny spekulovalo. Za akcie firmy Fitbit zaplatí 2,1 miliardy dolarů, v přepočtu kolem 48 miliard korun. Obchod by měl být dokončen v roce 2020.

Zdroj: Tisková zpráva Fitbitu


Původní článek z 29. října.

Google už se poměrně dlouho zabývá vývojem vlastního hardwaru a pro stále populárnější oblast nositelností má připravené i softwarové platformy. Jak to ale vypadá, chce se pustit do vlastních zařízení s ještě větší silou.

Dle informací Reuters totiž Google, respektive mateřská společnost Alphabet, jedná o akvizici společnosti Fitbit, která vyvíjí chytré náramky, chytré hodinky ale také třeba chytré váhy. Z finančního pohledu se ale Fitbitu příliš nedaří a jeho hodnota na burze během posledních několika let několikanásobně klesla. To je jeden z důvodů, proč se již dříve objevily informace, že Fitbit hledá někoho, kdo by ho koupil.

Klepněte pro větší obrázek
Vývoj ceny akcií Fitbitu za posledních 5 let (Yahoo Finance)

Google již v minulosti posiloval vlastní tým pro nositelnosti, například od společnosti Fossil, ale má rovněž problémy konkurovat Apple Watch se svým Wear OS, který mnoho výrobcům postupně nahradilo za Tizen OS. Je tak jasné, že Google potřebuje nastavit silné ukázkové zařízení z vlastní stáje, podobně jako to dělá například u telefonů Pixel a dalších typů zařízení. Google by tak mohl v budoucnu představit i vlastní „Pixel Watch“ a pokusit se zvrátit neúspěch Wear OS.

Fitbit by mohl být pro Google podobně přínosný jako Nest. Po jeho akvizici se Googlu značně rozšířily možnosti pro chytrou domácnost a došlo to až tak daleko, že se nové reproduktory s digitálním asistentem od Googlu jmenují Nest. Podobně by to mohlo zafungovat i s Fitbitem, což je v oblasti fitness elektronických doplňků podobně silná značka jako Nest v oblasti chytrých domácností. 

Diskuze (8) Další článek: Připravovaná raketa NASA Space Launch System dostala první motor

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,