Google | Google Asistent

Google Duplex se rozšiřuje mezi běžné uživatele. Ano, ten automat, co sám zarezervuje stůl v restauraci

Funkci Duplex představil Google minulý rok na konferenci I/O a již v omezené míře funguje v rámci Google Asistenta v USA na telefonech Pixel. Uživatelům umožňuje zarezervovat si stůl v restauraci, aniž by do ní sami museli volat či chodit na její web. Nyní se funkce rozšiřuje na další telefony a lokace.

Duplex je užitečný pro všechny, kterým se nechce telefonovat do restaurace proto, aby si zarezervovali stůl. Stačí totiž požádat svého Google Asistenta, který hovor vyřídí za vás a o výsledku vás bude informovat notifikací a událostí v kalendáři. Z toho ale plynou logická omezení této služby – dostupná je pouze v angličtině a doposud fungovala jen v několika státech USA a pouze na telefonech Pixel přímo od Googlu.

Jak funguje Google Duplex? Podívejte se na ukázku (video):

Aktuálně dochází k rozšíření Google Duplex do celkem 43 států USA a podle oficiálních stránek podpory zavítá na telefony s Androidem 5.0 a vyšším a dokonce iPhony s nainstalovanou aplikací Google Asistent. Ukázky služby vypadají opravdu dobře, bohužel ale není pravděpodobné, že by se v nejbližší době rozšířila do dalších zemí.

Novinku není třeba nijak zapínat, naopak si ji ale mohou vypnout samotné podniky. Pokud nechtějí, aby dostávaly automatické hovory od Google Asistenta, stačí možnost vypnout v aplikaci Moje firma či požádat Asistenta např. frází „Please remove my business from your list.“

Na nic jiného než rezervaci stolů v restauraci služba zatím nefunguje. Je zjevné, že se Google na tomto jednom úkolu ještě učí, jak umělá inteligence může reagovat na reálné situace a jak jí může dále vylepšovat, aby spolehlivě zvládala i jiné úkony, při kterých bude mít i větší zodpovědnost než jen za rezervovaný stůl.

Takto Google poprvé ukázal Duplex veřejnosti:

Zdroj: 9to5Google

Diskuze (3) Další článek: Firefox sleduje část uživatelů, jak reagují na dialogová okna. Prohlížeč chce otravné výzvy eliminovat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,