Google, Facebook, Twitter a Microsoft se pokusí usnadnit přechod z jednoho ekosystému na druhý

Google se na svém blogu pochlubil, že společně s Facebookem, Twitterem a Microsoftem vyvíjejí systém Data Transfer Project, který by měl umožnit snadné sdílení dat. Pokud to opravdu bude fungovat tak, jak se píše v zápisku, mohli byste data snadno přesunout z jedné služby na druhou.

Je to přitom právě princip tzv. vendor lock-inu, který opravdu do jisté míry uzamkne uživatele v některém z ekosystémů, který si vybere. Jinými slovy, když si vyberete služby Googlu, přechod třeba na Outlook je o to složitější – musíte ručně přenést kontakty, data z úložiště Drive na OneDrive a tak dále a tak dále. Ekosystémy spoléhají na to, že to nakonec vzdáte a zůstanete u nich.

Všechny velké služby už dnes nabízejí funkci stažení vlastních dat, takže můžete získat obří balík se vším, co jste kdy sdíleli na Facebooku a vše, co máte ve službách Googlu, jenže tato data nemůžete jen tak nahrát na služby konkurence. Ostatně, zpravidla se jedná o spleť nejrůznějších XML souborů, ve kterých se nevyznáte ani vy samotní.

S příchodem DTP by se to mohlo změnit a v nastavení účtu by se mohla objevit třeba položka: Přesunout kontakty a poštu z Gmailu na Outlook (a naopak).

Zatím jsme však jen u oznámení a teprve čas ukáže, co se z nové iniciativy vyklube. Nebylo by na škodu, kdyby se k DTP postupně připojili i ostatní, v kontextu evropského trhu totiž o něco podobného usiluje i Brusel.

Váš názor Další článek: Hyperloop zrychluje. Německá kapsle prolétla tunelem rychlostí 467 km/h

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,