Google investuje do půjčovny elektrických koloběžek

Technologický gigant zjevně vidí budoucnost přepravy osob v zelených barvách. Deník The Financial Times zjistil, že Alphabet (mateřská společnost Googlu) investoval 300 milionů dolarů do služby Lime, zabývající se půjčováním elektrických koloběžek ve velkých městech po celém světě, informuje Engadget.

Investici ve výši bezmála sedmi miliard korun odmítly všechny zúčastněné strany komentovat. Naznačuje však zájem Alphabetu o segment osobní dopravy, který by mohl být vedle internetu a mobilních technologií dalším pilířem této firmy.

Investice také může naznačovat, jak chce Google pokračovat ve své pověsti coby stále rostoucí síly v technologiích. Pravdou totiž je, že převážná většina příjmů společnosti stále plyne z prodeje reklamy. Diverzifikace se v tomto směru jeví jako logický krok a způsob, jak snížit svou závislost na hlavním zdroji.

Samozřejmě i v případě investice do služby sdílení elektrických koloběžek se jedná o určité riziko. Neexistují žádné záruky, že se této a podobným službám bude nadále dařit. Někteří investoři vnímají sdílení dopravních prostředků jako krátkodobý trend, který po úvodní vlně zájmu opadne. Riziko tkví i v možné regulaci tohoto způsobu dopravy ze strany měst.

Je zřejmé, že budoucnost je neoddělitelně spjata elektronikou, která se dnes nachází doslova všude. Vznikají nové možnosti dopravy, hledající příležitost vytlačit ty tradiční. Koloběžky Lime jsou schopné jet rychlostí až 30 km/h a při zatížení 85 kilogramy ujedou na jedno nabití 20 kilometrů, což bývá pro městskou přepravu naprosto dostačující. Na dobré cestě může být jízda na koloběžce nesrovnatelně komfortnější než přeprava přeplněnými prostředky hromadné dopravy.

V posledních letech zájem o elektrické koloběžky několikanásobně vzrostl. Tento druh dopravy má jistě svůj potenciál – kromě koloběžek a nabíjecích stanic nevyžaduje žádnou zvláštní infrastrukturu. Dobře funguje i marketing, protože když někdo cestuje po městě tímto způsobem, vidí ho tisíce dalších lidí, kteří třeba zatouží také zkusit tento způsob přemísťování.

Váš názor Další článek: Fake news zabíjí: Kvůli falešné zprávě na WhatsAppu zemřelo v Indii minimálně 12 lidí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,