Google | Programování | Open source

Google mírní divoké spekulace, co chce dělat s jazykem Swift od Applu

Před pár dny vývojářská komunita zaregistrovala fork jablečného jazyka Swift na GitHubu. Jelikož byl autorem kopie – odnože – Google, okamžitě se začala šířit vlna spekulací, co má internetová jednička v plánu a jestli bude Swift podporovat třeba na Androidu.

Odvážné hypotézy nicméně později přímo v popisu na GitHubu mírnili sami vývojáři z Googlu. I když Swift vyvíjí primárně Apple, jedná se o open-source, takže do vývoje mohou zasahovat i další. No, a jelikož přispívají i inženýři z Googlu, podle svých slov založili fork Swiftu jen proto, aby mohli své úpravy provádět ve svém repozitáři a teprve později je posílali ke schválení do toho hlavního spravovaného Applem.

Na stranu druhou, jak si všimla zahraniční média, Google se pokouší do Swiftu dostat třeba podporu jeho experimentálního operačního systému Fuchsia, které se od ostatních liší třeba v tom, že není založeno na linuxovém jádře.

V každém případě, za vytvořením forku Swiftu tedy nemusí být žádné větší strategické rozhodnutí, ale skutečně jen fakt, že ve světě open-source tak trochu platí, že všichni vyvíjejí všechno. Nebo alespoň mohou.

Diskuze (1) Další článek: Sluneční soustavou proletěl první mezihvězdný asteroid. Vypadá velmi podivně!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,