Google+ představil úplně nové tlačítko pro sdílení obsahu

Na svůj web lze přidat tlačítka pro kruhy Stránek (Google+ Page Badge) a známých (Profile Badge). Můžete také zobrazit hodnotící tlačítko +1 a nově jde přidat i tlačítko pro sdílení (Share), kterým to Google ještě více znepřehlednil.

Google přímo uvádí: „Přidejte si tlačítko Sdílení pro snadné sdílení na Google+. Tlačítko je ideální pro obsah, který uživatelé chtějí sdílet s ostatními, ale nechtějí mu dávat +1, např. zprávám nebo kontroverznímu obsahu.“

google plus sdileni.png
 Tlačítko Sdílení na Google+

Z logiky Googlu by tedy lidé měli klepnout na tlačítko +1 v případě, že vidí obsah jako cenný a hodnotný – proto i Google může takto ohodnocené stránky odměnit lepšími pozicemi ve vyhledávání. Naopak Sdílení by mělo fungovat jen jako upozornění na nějaký článek, bez nutnosti wow efektu „toho článku si cením“, ale spíše „hehe, to by měli vidět ostatní“. Otázkou je, zdali rozdíl pochopí uživatelé, o čemž tedy silně pochybuji.

Nabízí se ještě druhá otázka, jestli na Sdílení přistoupí správci webů, kteří v tlačítku +1 vidí onu potenciální možnost lepší dohledatelnosti na Googlu. A je nepravděpodobné, že by správci umístili na web obě tlačítka, protože by uživatele akorát zmátli (ti by ve výsledku neklepli ani na jedno). Pravdou ale je, že tlačítko pro sdílení má z pohledu vyvolání akce (přimění uživatele klepnout) větší potenciál.

Musíme počkat, jak Google bude v příštích týdnech vysvětlovat rozdíl mezi těmito tlačítky, protože obě na první pohled dělají to stejné (zobrazí upozornění na „zdi“ profilu). Mnozí hovoří o nepřehlednosti a složitosti sociální sítě Google+, tímto krokem to ale Google vůbec nijak nezlepšil.

Nutno dodat, že Facebook tlačítko pro sdílení na webech začátkem loňského února zavrhl, aby ponechal jen To se mi líbí.

Diskuze (13) Další článek: Hybridní Notebook? Splácat ledničku a toustovač je možné, řekl Tim Cook

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,