Google | Chrome | Fotografování

Google se chlubil, co dnes dokáže prohlížeč. Třeba skvěle komprimovat fotky v aplikaci Squoosh

Do San Franciska se sjeli vývojáři v Chromu, koná se tam totiž Chrome Dev Summit. Inženýři z týmu Chromia se tu pochlubili třeba webovou aplikací Squoosh, která je demonstrací, jaké extrémní kousky dnes prohlížeč dokáže.

Squoosh je kompresor fotografií který celý běží v prohlížeči a na vašem počítači. Stačí do něj přetáhnout fotku, načež můžete pomocí šoupátek detailně upravit kompresi i použitý formát hotové fotografie.

Ukázka webové aplikace přímo od jejích autorů:

Všechno je tak rychlé, jak to jen zvládne váš procesor, vše se totiž odehrává na vašem počítači. Díky tomu můžete do aplikace přetáhnout i mnohamegapixelovou fotografii třeba z digitální zrcadlovky.

eba3e12e-c12c-4dcd-9d99-13ad5225e86e9b67e01d-311b-4eb0-af44-d5a36ccd0e702fc96d16-c8b7-4fad-af42-36cc9a877b47
Squoosh je demosntrace dnešních schopností webových prohlížečů. Může se hodit, jedná se totiž o výkonný kompresor fotografií.

Program nabízí kompresi a uložení do formátů JPEG, PNG a WebP, přičemž oproti většině desktopových editorů nabízí nové kompresní kodeky. V případě JPEG to je Mozilla JPEG Encoder Project. Datovou velikost dvacetimegapixelové fotografie z DSLR tedy stáhnete na zlomek, aniž by byla ztráta kresby příliš citelná.

Diskuze (3) Další článek: Stan Lee nejen tvořil slavné superhrdiny, ale také inspiroval svět vědy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,