Google | Evropská unie | Autorské právo

Google ukazuje, jak bude vypadat vyhledávání po schválení článku 11

V nejbližší době lze očekávat vydání finálního textu nového nařízení Evropské unie, které upravuje autorská práva. Součástí je i kontroverzní článek 13 a 11. Druhý zmiňovaný se týká agregátorů zpráv a dalších webů, od kterých požaduje licenční poplatky za zobrazený obsah. Google nyní webu Search Engine Land ukázal testovací podobu toho, jak by upravené výsledky mohly vypadat.

Hlavním problémem je přebírání úryvků a obrázků kdy si uživatelé stěžují, že jim Google bere návštěvníky, kterým stačí si přečíst informace v dané službě a již nemusí pokračovat dále. Firma tak již nyní testuje upravenou verzi vyhledávače, která by dané legislativě vyhovovala.

Screen-Shot-2019-01-15-at-10.22.07-PM-681x600.pngScreen-Shot-2019-01-15-at-10.22.42-PM-636x600.png
Tento smutný pohled nás možná v budoucnu čeká. Je ale možné, že Google pouze hrozí tím nejhorším možným řešením a ve finále bude vše jinak. (zdroj: Search Engine Land)

Upravené výsledky jasně ukazují, že z přehledné stránky se stane obří bílá plocha, která uživateli neukáže zhola nic – nejvíce na tom budou biti ti, kteří Google používají. Zapláčou pravděpodobně ale i samotní vydavatelé. Lze totiž očekávat, že uživatelé nebudou příliš ochotní klikat naslepo když nebudou vědět, kam odkaz vede. Podobná situace nastala i v Německu, kde Google přestal zobrazovat náhledy a úryvky, načež jej vydavatelé žádali, aby je zapnul zpět – změna totiž vedla k propadům čtenosti.

Ukázaný příklad je poměrně razantní a je možné, že Google pouze straší nejhorším možným výsledkem se snahou zatlačit na změnu či dokonce nepřijetí dané legislativy. Možné je ale i to, že Google podobné funkce a služby v Evropské unii zcela vypne (podobně, jako vypnul po protestech vydavatelů Google News ve Španělsku). To by ale opět postihlo jak uživatele, tak vydavatele – mnohým totiž vyhledávač přináší nemalou návštěvnost.

Sporný článek 11 se do novely autorského zákona dostal na popud vydavatelů internetového obsahu, kterým vadí využívání jejich autorských děl k provozu a monetizaci služeb třetích stran. Sami přitom z takového využití nemají žádný přímý finanční zisk, ani si jej nemohou nárokovat. Nově to možné bude. Využít u internetového odkazu původní nadpis odkazovaného článku, obrázek či úvodní odstavec už může být jeho autorem nárokováno autorskou odměnou. Novela však nijak konkrétně nestanovuje, co už je nad rámec běžného odkazu. S tím se musí poprat místní legislativní úpravy anebo až pak soudy v konkrétních případech.

Diskuze (31) Další článek: Sítí se šíří další kompilát hesel a e-mailů. Má gigantických 87 GB

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,