Google | YouTube

Google vysílal diskuzi o nenávisti. Během okamžiku ji zamořil hate speech

Google na YouTube vysílal výpověď poradkyně firmy Alexandie Waldenové před americkým Kongresem na téma nenávisti na internetu. U videa nechyběla diskuze, kterou však velice rychle zaplavily silně nenávistné komentáře. Bylo jich tolik, že ji Google nakonec raději vypnul.

Waldenová se v Kongresu účastnila debaty na téma „Nenávistné zločiny a vzestup bílého nacionalismu“, ve které společně se zástupcem Facebooku vysvětlovali americkým politikům, jak se snaží omezovat tzv. hate speech na svých platformách.

Google se zřejmě snažil být transparentní, a proto nabídl i diskuzi pro diváky. Ironicky, byť debata byla o omezování nenávisti, video zaplavily nenávistné komentáře a Google chat nakonec vypnul už po 30 minutách

Lidé v diskuzi psali skutečně problematické věci, řešili například židovský původ jednoho z přítomných politiků, kterého nazvali goblinem, smáli se násilné smrti dcer jedné z přítomných osob nebo rozvíjeli konspirační teorie. Google to příliš nekomentoval, jen uvedl, že „nenávist nemá na YouTube žádné místo“.

Kongres svolal debatu po březnové střelbě na Novém Zélandu, při které zemřelo 50 osob. Střelec svůj čin živě streamoval na Facebooku a síti trvalo přes půl hodiny než záznam odstranila. Obsahoval přitom detailní záběry masového vraždění. Video se posléze objevilo na YouTube.

Američtí politici chtěli záruku, že se nic podobného již nestane. Vypovídala proto Waldenová za Google a šéf veřejné agendy Facebooku Neil Potts. Oba dva zástupci během debaty potvrdili, že obě firmy berou záležitost velice vážně a nenávistný obsah aktivně mažou. Moc do hloubky ovšem nezacházeli.

Diskuze (63) Další článek: Čína chce zakázat těžbu kryptoměn. Podle vlády příliš plýtvá zdroji

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,