Technologie | Google | Umělá inteligence | DeepMind

Google vytvořil robotickou ruku, která se sama naučí, co má dělat

DeepMind je experimentální laboratoří Googlu, která se zabývá vývojem umělé inteligence. Nyní oznámila další významný krok. Naučila totiž fyzické roboty, aby se samostatně učily během vykonávání úkonů.

Na rozdíl od běžných aplikací strojového učení a umělé inteligence není tento příklad čistě softwarový. Robot přitom není předem naučen, jak se má v daných situacích zachovat, podobně jako v případě autonomních vozů nebo chodících robotů z Boston Dynamics. Robotická ruka Googlu si na všechno musí přijít sama na základě informací ze senzorů a pohybu v reálném prostoru. Ve výsledku se tedy musí poprat s mnohem větším množstvím informací než třeba v případech, kdy umělá inteligence rozpoznává objekty v obraze atp.

REAL_sequence_v2.mp4.mini.gif
Zdánlivě jednoduchý úkol: ukliď pracovní plochu. Ale robot na začátku neví, co nepořádek vlastně způsobuje a že nepořádektvorné krychličky může vzít a přemístit. Na všechno musí přijít sám.

Za účelem výuky robota vytvořili výzkumníci nový vzorový učební algoritmus s jednoduchými úkoly jako například „ukliď si na svém hřišti“. DeepMind ale robotům neupřesní, jak mají tento úkon vykonat, jednoduše jim připevní různorodé senzory a nechají je popostrkovat krychličky po pracovní desce tak dlouho, dokud se nenaučí s nimi manipulovat a nezjistí, že ke kýženému výsledku vede jejich odstranění za hranice pracovní plochy.

Propojení učící se umělé inteligence s fyzickým robotem je dalším krokem ve vývoji plně autonomních systémů. Uplatnění mohou v budoucnu najít jak v průmyslu, tak v domácnostech.

Diskuze (7) Další článek: Tisíce běžných počítačů projektu Einstein@Home objevily tichý pulsar

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,