Google zvýhodní menší vývojáře. U jejich aplikací si sníží provizi na polovinu

Boj společnosti Epic Games s giganty má další důsledky a opět nikterak výhodné zrovna pro autory série Unreal a hitu Fortnite. Google následuje Apple, upravuje podmínky publikování aplikací či her v Play Storu a zvýhodňuje malé vývojáře.

Od 1. července si bude Google účtovat jen 15% provizi z prodeje digitálního zboží a služeb, avšak jen u vývojářů s ročními tržbami do jednoho milionu dolarů. Pokud utrží víc, budou Googlu odvádět 30 % jako doposud. Podmínky jsou tak obdobné jako u Applu, jenž je zavedl už v lednu. Apple ale stanovuje výši provize na celý kalendářní rok podle tržeb z předchozího roku. Google jednoduše u prvního milionu strhne 15 %, vyšší částky pak automaticky přepne na 30 %.

Věříme, že jde o spravedlivý přístup odpovídající našemu poslání pomáhat uspět všem vývojářům,“ říká Sameer Samat, videprezident Googlu zodpovídající za Android a Google Play. Na milionový obrat podle něj nedosáhne 99 % vývojářů. Mimo ale budou ti, kteří si stěžují nejhlasitěji. Kromě Epicu například Spotify nebo Netflix.

Vývojáři aplikací na Androidu ale mají tu výhodu, že svůj software mohou nabízet i skrz obchody třetích stran. Toho využívají i samotní Epic Games, kteří mají vlastní launcher a hru Fortnite distribuují také přes Galaxy Store od Samsungu. Google navíc loni slíbil, že v Androidu 12 systém pro obchody třetích otevře více než dosud.

Cíl Epicu rozbít monopoly se sice neplní asi tak, jak si Tim Sweeney a spol. představují, ale reálný efekt jejich akce mají. Už v prosinci 2018, těsně před spuštěním Epic Games Storu na PC a Macu, zareagovalo na novou konkurenci Valve, které si snížilo provize z prodeje her na Steamu.

Vydalo se však opačnou cestou než Apple a Google, více „zkasíruje“ ty méně úspěšné. Hry, které na Steamu utrží do 10 milionů dolarů, odvedou standardních 30 %. Po této částce klesne provize na 25 %, po dosažení 50 milionů pak na 20 %. Epic Games Store si účtuje jen 12% provizi, firma navíc odpustí 5% poplatek z prodeje tvůrcům využívajícím Unreal Engine.

Sledujte Týden Živě o tom, jak Fortnite nesmí Applu přes práh:

Diskuze (9) Další článek: Zemi v neděli mine půlkilometrový asteroid. Astronomové chystají pozorování, srážka však nehrozí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,