Hodonínské datacentrum za dotace běží, zatím je prázdné

Skupina KKCG Karla Komárka finálně spustila své datové centrum v Lužici u Hodonína, na které získala dotace 127 milionů. Prozatím je dost prázdné.

Firmy, které se na stavbě podílely, datové centrum v Lužici u Hodonína považují za nejkrásnější v Česku. Přední část byla navržena podle tvaru iPhonu a celkově stavba zapadá do postupně inovovaného areálu Moravských naftových dolů (MND). Společnost DataSpring spadající pod investiční skupinu KKCG na Jižní Moravě finálně otevřela datacentrum, na které získala evropskou dotaci přesahující 127 milionů korun.

DataSpring výstavbu datového centra společně rozjel společně s partnery Altron a Metrostav v dubnu loňského roku a v těchto dnech spouští ostrý provoz. Objekt má celkovou rozlohu 1600 metrů čtvereční s tím, že na samotný datový sál spadá 314 metrů čtverečních a kapacita 80 serverových racků. Drtivá většina z nich je prozatím prázdná.

Klepněte pro větší obrázek
Projekt za zhruba čtvrt miliardy. Půlku dala Evropská unie.

Zástupci DataSpring uvádí, že aktuálně mají „do deseti zákazníků“ a obsazených „do 15 racků“. Některé další obchody mají být rozjednány. Jak už jsme dříve informovali, DataSpring chce díky lokalitě mířit také na zákazníky z Rakouska či Slovenska.

Velice diskutabilní návratnost

Dotační projekty typu Písek či Uherské Hradiště ukazují, že podobné odlehlejší lokality to mají po obchodní stránce poměrně těžké a ani aktuální obsazenost Lužic prozatím nenasvědčuje raketové expanzi. „Investiční ředitel za rok bude mít nůž na krku,“ myslí si někteří oslovení odborníci z trhu, se kterými Connect.cz při otevírání datacentra mluvil. „Datových center není nikdy dost a do budoucna jich bude spíše málo,“ uvedl investiční ředitel skupiny KKCG Michal Tománek.

Klepněte pro větší obrázek
Většina racků je prozatím prázdná.

O těžkém datacentrovém byznysu mluvil také šéf a majitel KKCG Karel Komárek, podle kterého je „návratnost datacenter velice, velice diskutabilní“. Komárek zároveň dodal, že je rád, že s projektem finančně vypomohl stát, tedy evropské dotace.

Oslovení odborníci se na druhou stranu shodují, že projekt u Hodonína má zázemí silné finanční skupiny, která toho zmůže více, než menší hráči typu Písek. Jak už jsme dříve informovali, KKCG chce v Lužicích provozovat IT infrastrukturu dalších společností ze skupiny, konkrétně třeba MND, Sazky, 1188 a podobně. Nic ale není dáno a k firmám se přistupuje jako k běžným zákazníkům, pro které to musí dávat smysl.

Klepněte pro větší obrázek
Datacentrum má udržet PUE pod 1,4.

Komárek každopádně mluví o tom, že „interní potřeby skupiny budou narůstat“. Chystá se proto také další datacentrum u sídla Sazky. KKCG chce kolem technologií vybudovat jednu ze svých stěžejních oblastí. Aktuálně se třeba řeší reforma služby 1188 nebo přechod Sazky do online prostředí. Skupinu v delším horizontu zajímají také věci jako M2M komunikaci a internet věcí.

Vlastní cloud

DataSpring chce v Lužicích postupně začít provozovat vedle tradičních managed serverů a služeb také cloudové projekty. Jak už jsme psali, cloud má konkurovat i velkým hráčům typu O2 a T-Mobile. První zprovozněnou cloudovou službou je Visual Analytics. Jde o datovou analytiku běžící na software od firmy SAS Institute.

Klepněte pro větší obrázek
DataSpring má do deseti zákazníků a do patnácti obsazených racků.

V brzké budoucnosti se chystá také služba Digital Workplace. Jde o tradiční sadu aplikací, díky kterým se zákazníci nemusí starat o jejich provoz a mohou využívat virtuální počítače, úložiště dat, VoIP a tak dále. DataSpring tuto službu staví na technologiích od Cisca.

Klepněte pro větší obrázek
Jev v českých datových centrech stále častější.

DataSpring na lužické datacentrum získal certifikaci TIER 3. Dieselový generátor má převzít provoz do 15 sekund, vydrží v chodu osm hodin a další přísun nafty je logicky zaručen díky MND. DataSpring slibuje udržet koeficient PUE do 1,4, a to i díky efektivnímu chlazení. Šest měsíců v roce se například dochlazuje venkovním vzduchem. IT infrastruktura běží na serverech od HP a síťových technologiích od Cisca.

Diskuze (19) Další článek: ČP Cloud: Odešlete PDF a Česká pošta ho doručí jako papírový dopis

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,