Huawei po zákazu zastavil několik výrobních linek, tvrdí zdroj z továrny

Huawei dočasně přerušil produkci smartphonů na několika svých výrobních linkách. Uvádí to web South China Morning Post (SCMP), který cituje Forbes. Informace pochází od zdrojů z výrobního prostředí. Přesný důvod zastavení produkce není známý, ale téměř stoprocentně souvisí s umístěním Huawei v USA na černou listinu a očekávaným poklesem poptávky. 

Přerušení se týká linek Foxconnu, a to z důvodu nedostatečných objednávek. Přitom ještě před pár měsíci musela firma kvůli zvyšování produkce Huawei najímat nové zaměstnance, aby výrobu stíhala. Huawei tehdy zažíval ohromný růst (ten tedy zažívá pořád, ale je otázka, jak dlouho ještě bude trvat) a netajil se tím, že do roku 2020 se chce stát největším světovým výrobcem telefonů.

Tento cíl je díky vývoji posledních týdnů vzdálenější. Google oznámil, že nebude čínskému výrobci poskytovat své služby a Android, plus několik amerických výrobců komponentů včetně ARM a Intelu nebude s Huawei spolupracovat. 

Zpráva SCMP ukazuje, že Huawei si závažnost situaci uvědomuje a byť se nechal slyšet, že „je naprosto připravený a má záložní plán“, zřejmě všechno není tak v pořádku, jak tvrdí. K omezení výroby mohl přistoupit z preventivních důvodů, protože čeká, že zákaz bude dlouhodobý. 

„Kvůli té nové situaci lze těžko říct, jak se nám to pořadí,“ přiznal šéf Honor Zhao Ming, že Huawei se nyní světovou jedničkou pravděpodobně nestane. Honor patří do portfolia čínské firmy. 

Pozici největšího světového výrobce smartphonů aktuálně drží Samsung, na druhém místě se nachází Apple. Huawei je třetí, v uplynulém roce ale zažíval největší růst. Jeho tržní podíl vyrostl podle analytické společnosti Gartner v prvním kvartálu letošního roku na 15,7 procent. Je to ovšem číslo ještě před umístěním Huawei na černou listinu.

Diskuze (1) Další článek: DJI představilo kvadrokoptéru Storm pro filmaře. Dron má dokonce vlastní kamion

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,