Huawei tlačí na americký soud: „USA nemá žádné důkazy, že je Huawei bezpečnostní hrozbou“

Čínská společnost Huawei včera podala k federálnímu soudu Spojených států žádost o vydání rozsudku v případě její žaloby na americkou vládu, informuje Wall Street Journal. Žalobu čínská firma podala v březnu poté, co americká strana označila produkty společnosti Huawei za bezpečnostní riziko a zakázala je v rámci vládního sektoru používat. Huawei se bránilo žalobou, protože toto rozhodnutí firmu poškodilo a považuje ho za protiústavní. 

Huawei se brání: „To není normální“ 

Od března se spor ještě dále vyostřil, protože americký prezident Donald Trump vydal dekret, kterým v údajně naléhavém zájmu zajištění bezpečnosti nařídil okamžité přerušení obchodování amerických firem s Huawei.

Nakonec prezident svolil k 90dennímu odkladu svého unáhleného nařízení, tedy do 19. srpna. Kdyby se do té doby americký federální soud vyjádřil ve prospěch Huawei, mohlo by to situaci ještě zvrátit. Jenže slyšení soudu je aktuálně naplánováno až na 19. září. Proto aktuálně Huawei tlačí na to, aby si soud pospíšil. 

Huawei argumentuje především tím, že je osočování firmy založeno pouze na nepodložených spekulacích. „Americká vláda nemá k předložení žádný důkaz, že je Huawei bezpečnostním rizikem,“ prohlašuje Song Liuping, šéf právního oddělení Huawei, a dodává: „Politici v USA používají sílu celého národa, aby ublížili soukromé firmě. To není normální.“ 

Po vydání dekretu prezidenta Trumpa se Huawei ocitá v těžké situaci. Okamžitě přišel o možnost nákupu nových licencí k operačnímu systému Android od Googlu, stejně tak se uzavřela cesta k nákupu procesorů od Intelu nebo čipů Qualcommu a dalších firem.

Stále existuje naděje

Huawei sice sebevědomě tvrdí, že se bez dodávek z USA obejde a že má záložní plán, už prosadit se „na západě“ už by firma měla velmi těžké. Telefony by zde bez služeb Googlu nikdo nekupoval a rozvoj sítí 5G by byl ovlivněný tím, že USA hrozí ukončením spolupráce americké rozvědky s těmi protějšky, které by technologie této firmy používaly. 

Podle amerických komentátorů se nedá očekávat, že by soud Huawei vyhověl a vlastně není očekávaný ani rozsudek, který by byl ve prospěch čínské firmy. Ta se ale celkem pochopitelně snaží využít každou možnost právní obrany.

Nakonec ale může celá kauza vyšumět. Na nenadálý krok amerického prezidenta reagovali i zástupci amerických firem s tím, že je tyto restrikce mohou silně poškodit. Huawei je totiž pro ně velmi významným zákazníkem. Poslední zprávy z minulého týdne pak naznačují, že by se podmínky možného obchodování amerických firem s Huawei mohly zahrnout do připravované nové obchodní dohody mezi USA a Čínou.

Diskuze (35) Další článek: 12 českých nádraží nově podporuje 802.11u. Naštěstí i to podivné v Brně

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,