Hardware | Procesory | IBM | Servery

IBM představilo novou generaci vlastního procesoru POWER10. Zaměřuje se na cloud a umělou inteligenci

Po pěti letech vývoje IBM představuje novou generaci procesorů postavených na architektuře Power ISA, která se zaměřuje na aktuální potřeby v serverech adatacentrech.

Nový procesor nese označením IBM POWER10 a je ve spolupráci se Samsungem vyráběn pokročilým 7nm procesem. Díky tomu se oproti předchozí generaci IBM chlubí opravdu velkými rozdíly ve výkonu a hlavně efektivitě. Dle vyjádření je procesor z pohledu spotřeby a výkonu třikrát efektivnější než předchozí generace (IBM POWER9).

IBM tento procesor navrhla přímo pro použití v serverech, datacenterech a superpočítačích. Právě kvůli tomu procesory podporují například sdílení operační paměti i v rámci jednotlivých clusterů, které označuje jako „Memory Inception“. Tato technologie umožňuje použití velkého množství paměti pro jednotlivé aplikace a jejich rozložení v rámci celého datacentra.

Nová architektura je také silně zaměřená na akceleraci umělé inteligence, kdy je zpracování úloh až 20× rychlejší než u minulé generace. Může za to i podpora výpočtů INT8, ale nechybí ani BFloat16.

Vzhledem k náročnému použití IBM zapracoval i pokročilejší techniky zabezpečení dat a akceleraci šifrování. Každé procesorové jádro má čtyřikrát více enginů pro šifrování AES.

První systémy a servery s procesory IBM POWER10 budou dostupné v druhé polovině roku 2021.

Diskuze (4) Další článek: Mise Mars 2020: NASA zapnula vrtulník Ingenuity a poprvé ve vesmíru dobila jeho baterie

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,