IBM si koupí Red Hat. Za linuxovou jedničku utratí 34 miliard dolarů

IBM si koupilo Red Hat. Za podnikovou linuxovou jedničku, o které se dnes ale stále častěji mluví spíše jako o tvůrci cloudových systémů, utratí 34 miliard dolarů. Akcie Red Hatu vykoupí 190 dolarů za kus.

Společně se chtějí stát největším poskytovatelem hybridních cloudů na světě. Spojením vzniká nový velký hráč, který se o mladý a stále rostoucí trh popere s Googlem, Microsoftem i Amazonem, i když na stávajícím partnerství mezi Red Hatem a Microsoftem v rámci Azure se zatím nic měnit nemá. Stejně tak na partnerství s Googlem, Amazonem, Alibabou a dalšími.

Hybridní cloud je cloudový systém, kdy část infrastruktury běží v datacentrech poskytovatele a část na infrastruktuře podniku (on premise). Můžeme jej považovat za jakýsi přechodový stav mezi podniky, které provozují všechny systémy na vlastním železe a next-gen podniky, které mají všechny systémy v abstraktním, snadno škálovatelném a plně virtualizovaném cloudu některého z poskytovatelů.

Red Hat bude pod střechou IBM fungovat jako samostatná jednotka IBM Hybrid Cloud. V rámci ní by si měl ponechat svoji samostatnost a to zejména s ohledem na open-source komunitu, která je na podobná škatulata často hodně citlivá.

Jak to dopadne s komunitními projekty sponzorovanými Red Hatem, třeba distribucí Fedora, se Red Hat v oznámení akvizice dále nijak nevěnuje.

Akvizici posvětilo nejvyšší vedení obou společností, nyní jej musí potvrdit akcionáři Red Hatu a antimonopolní úřady, hotovo by tedy mělo být až v polovině příštího roku.

Zajímavost na závěr

Jedna z největších inženýrských poboček Red Hatu se nachází v Brně, kde sídlí také mezinárodní centrum podpory IBM. Ve zdejší technologické zóně poblíž kampusu Vysokého učení technického v Brně tedy fakticky vznikne poměrně velké zázemí celé obří korporace

Diskuze (41) Další článek: Tesla se bojí zneužívání autopilota. U nových vozů nenabízí plnou schopnost automatického řízení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,