Bezpečnost | Hacking | Elektrárna

Indická jaderná elektrárna chytla počítačový virus, přiznal její provozovatel

Pokud váš počítač v poslední době chytl virus, nestyďte se, občas se to totiž stává i těm, kteří by měli mít nejbezpečnější IT na světě – jaderným elektrárnám. Indický energetický operátor NPCIL po týdnech dohadů konečně přiznal, že se do jedné z jeho jaderných elektráren dostal virus.

Podle NPCIL však došlo k nákaze jen jednoho počítače administrativního pracovníka, jehož mašina byla připojená k internetu, a nemělo tedy dojít ke kompromitaci samotné strojní a jaderné části.

To však průšvih nikterak nesnižuje, znamená to totiž, že provozovatel tak jako tak nedodržel bezpečnostní standardy, případně je měl velmi nízké. Bezpečnostní experti, kteří s tehdy ještě domnělým útokem přispěchali před zveřejněním tiskové zprávy, přitom upozorňují, že se nejednalo o ojedinělý případ, ale neznámý útočník útočil ještě na další (nezveřejněnou) infrastrukturu, která by měla napovídat tomu, že se jedná o cílenou agresi nějakého státního aktéra.

Ponaučení pro nás ostatní: Zkontrolujte si, zdali jsou vaše jaderné elektrárny dostatečně odizolované od internetu a pracovní stanice, které jsou online, zároveň splňují nejvyšší možné zabezpečení.

Diskuze (10) Další článek: Ochutnali byste žirafu či slona? Již brzy budete mít možnost

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,