Informace o lidech sbíral Facebook neoprávněně. Meta souhlasí s 90milionovým vyrovnáním

Za sledování lidí zaplatí společnost Meta vyrovnání ve výši 90 milionů dolarů. Shoda na takovém postupu nastala po zhruba 10 letech od podání hromadné žaloby v USA. Ta tehdejšímu Facebooku vytkla, že v letech 2010–2011 sbíral informace o lidech nepřihlášených k modré sociální síti.

Případ primárně řešil sběr dat přes modul nasazený na weby třetích stran. Facebook od svých uživatelek a uživatelů získal povolení ke sledování pomocí cookies v momentě, kdy jsou přihlášeni ke svému účtu, měl se ale zaručit, že ve sledování nebude pokračovat, pokud se dotyčná osoba odhlásí. Příslib nesplnil.

Podle advokátní kanceláře DiCello Levitt bude vyrovnání patřit k deseti největším v oblasti ochrany soukromí dat ve Spojených státech. Meta kromě vyplacení 90 milionů souhlasila, že smaže data, která byla předmětem žaloby, tedy neoprávněně posbírané informace o lidech. Návrh na vyrovnání, na kterém se obě strany shodly, teď posoudí soud.

Magazínu Variety poskytla Meta krátké vyjádření, v němž uvádí, že dosažení dohody o vyrovnání považuje za zdravý výsledek pro komunitu i akcionářstvo. Soudní proces chce mít už za sebou. David Straite, jeden z vedoucích právních zástupců žalující strany, říká, že vyrovnání napravuje škodu, ale také nastavuje precedent pro budoucí případy.

Zdroje: tisková zpráva via Variety

Diskuze (4) Další článek: Zabodněte špendlík do mapy a web ukáže, kam doteče voda, když tam náhodou zaprší

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,