Intel, AMD, TSMC a další zastavují prodeje procesorů a čipů do Ruska

Na Rusko se kvůli invazi Ukrajiny valí sankce ze všech možných odvětví a společností z celého světa a nejinak je tomu v případě největších výrobců procesorů AMD a Intelu.

Na zákazu exportu procesorů a dalších druhů čipů se společně dohodli zástupci USA (OFAC, BIS, SIA), Evropská unie a Spojeného království. Tyto čipy tak nemohou být použité pro armádu, bezpečnost a další oblasti. Kromě AMD a Intelu se k zákazu exportu připojily i společnosti jako TSMC, NXP, Bosch, X-Fab a další. Informace ohledně Nvidie sice chybí, ale vzhledem k tomu, že čipy vyrábí u TSMC, lze předpokládat, že efekt bude stejný.

Vzhledem k tomu, že Rusko se na importu čipů pro vládní účely podílí asi jen z 0,1 % z celkového trhu, nebude to polovodičové firmy skoro vůbec bolet, naopak se tím trochu zlepší dostupnost čipů pro ostatní státy, kde je poptávka obrovská a stále převyšující nabídku. Tento výhled potvrzují i informace z webu Bloomberg, kde se vyjádřili i další klíčoví výrobci. Už od roku 2014, kdy Rusko anektovalo Krym, výrobci čipů začali s rozdělováním dodavatelských řetězců pro důležité materiály jako třeba neon, který převážně dováželi z Ukrajiny.

V rámci celkového trhu, který zahrnuje i procesory a čipy pro běžné domácí počítače a další zařízení, má Rusko podíl přibližně 1,12 %, což představuje 50 miliard dolarů. Globální ICT trh je dle dat IDC kolem 4,47 bilionu dolarů.

Rusko tak nebude mít čipy nejen do nejrůznější elektroniku, ale také třeba do automobilů a strojů, které se vyrábí lokálně.

Diskuze (1) Další článek: Jak vypadá raketomet BM-21 Grad, kterým Rusko ostřeluje Charkov. Nepřesnost dohání množstvím raket

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,