Programování | Intel | Čipy

Intel má největší programovatelný čip na světě. Obsahuje 43,3 miliardy tranzistorů

Zatímco klasické procesory a čipy mají pevně danou funkčnost, FPGA jsou programovatelné čipy, které lze přeprogramovat i po jejich vyrobení pouze pomocí softwaru. Efektivita výkonu sice není taková jako u standardních čipů, ale právě volnost použití a možnost neustálých změn přináší  výhody pro použití v mnoha oblastech jako je ASIC prototypování, emulace, testování a podobně. Intel se nyní pochlubil novinkou, která se pyšní celosvětovým prvenstvím.

Nový FPGA čip Stratix 10 GX 10M je totiž tvořen rekordním počtem tranzistorů, kterých je celkem 43,2 miliardy s hustotou 31 MTr/mm2 (konkurenční 7nm FPGA čipy Xilinx mají až 37 MTr/mm2, ale menší čip). Struktura obsahuje 10,2 milionů logických elementů a celý čip má velikost 1 400 mm2. V základu se jedná o formu dvoujádra, protože konstrukce přináší dva spojené FPGA čipy s 5,1 miliardy tranzistorů. Oproti minulé generaci je k dispozici čtyřikrát více logických elementů a dvakrát více pinů (2 304 I/O pinů).

Intelu se díky modernější výrobě s využitím 14nm tranzistorů podařilo mezigeneračně výrazně snížit i spotřebu, která je o 40 % nižší než u staršího FPGA čipu Stratix 10 2800s. Celková propustnost uvnitř čipu je vysokých 6,5 TB/s. Cena nebyla oznámena.

Diskuze (29) Další článek: Chcete vlastní robotický klon? Ruský startup vám vaše přání splní

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,